Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Metaalbewerkingsbedrijf - Nieuws

Wijzigingen in de Wet Werk en Zekerheid

Wat is een transitievergoeding voor BBL-leerlingen?

Er gebeurt veel op dit moment. Zo ook veranderingen in contracten en vergoedingen. Vanaf 1 juli 2015 verplicht de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) werkgevers tot het betalen van een transitievergoeding. Iedere BBL-werknemer die minimaal twee jaar (vast of tijdelijk) in dienst is geweest heeft er recht op als hij wordt ontslagen (als zijn contract niet verlengd of niet wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd).

Voor kleine bedrijven met minder dan 25 werknemers geldt een overgangstermijn.

BBL-leerlingen zijn bij de WWZ uitdrukkelijk uitgesloten van de ketenregeling (reeks van tijdelijke contracten die je mag hebben), maar niet uitgesloten van de transitievergoeding. De werkgever hoeft alleen geen transitievergoeding te betalen voor jou als je jonger bent dan 18 jaar en gemiddeld 12 uur of minder per week werkzaamheden verricht.

Maar wat is een transitievergoeding?
Wat eerst ontslagvergoeding was, wordt nu transitievergoeding genoemd. Dat betekent dat als een werkgever een werknemer na 1 juli 2015 ontslaat die minimaal twee jaar in dienst is, hij recht heeft op een vergoeding van eenderde maandsalaris per gewerkt jaar. Dit geldt ook voor BBL-leerlingen met een leer-arbeidsovereenkomst bij een bedrijf met minimaal 25 werknemers.

Stel dat je vanaf 18 jaar als BBL-leerling drie jaar werkt voor 4 dagen en 1 dag naar school. Bij een salaris volgens cao zou bij 21 jaar en vakdiploma dat ongeveer € 1.500,- aan transitievergoeding zijn. Stel dat je vanaf 16 jaar een BBL-opleiding doet voor 4 dagen en 1 dag naar school. Bij vertrek op je 18e (met vmbo-diploma) heb je toch ongeveer € 500,- aan transitievergoeding. Kortom, afhankelijk van leeftijd en vakdiploma kan dit hoger of lager zijn.

Opleidingskosten
Een leerbedrijf mag opleidingskosten die hij of zij maakt voor de BBL-leerling aftrekken van de transitievergoeding. Het is niet duidelijk wat wordt verstaan onder opleidingskosten. Een BBL-opleiding wordt namelijk betaald door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ook de Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen in de Metaal en Techniek verstrekken vergoedingen.

Het is onduidelijk welke opleidingskosten een leerbedrijf kan aftrekken van de transitievergoeding.

Controle naleving
De werknemer ontvangt aan het einde van de arbeidsovereenkomst een transitievergoeding, dus bij de eindafrekening.
Als de werkgever de vergoeding niet uitbetaalt kan de werknemer naar de rechter stappen. Dit kan hij doen tot drie maanden na de dag waarop de leer-arbeidsovereenkomst is geëindigd. Er vindt verder geen controle plaats op de uitbetaling van de transitievergoeding.
Daarom is het goed bij een einde van een arbeidsovereenkomst dit te laten checken door CNV Vakmensen.

Daarom is het goed om lid te zijn van de vakbond!

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid