Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Metaalbewerkingsbedrijf - Nieuws

Week van Veilig & Gezond werken 2017

Ook al verdient veilig en gezond werken altijd aandacht, een keer per jaar doen we er samen een schepje bovenop. Van 19 tot en met 23 juni geeft 5xbeter met de Week van Veilig en Gezond Werken iedereen in de metaal inspiratie om de werkplek nog veiliger en gezonder te maken.

Dit jaar staan de week en ook het afsluitende congres in het teken van gedrag en cultuur. Ook met de best beveiligde machine, de nieuwste pbm’s, de netste en schoonste werkplek kunnen ongelukken gebeuren. De oorzaak is bijna altijd een menselijke fout. De cultuur op de werkplek, de manier waarop we elkaar aanspreken op veiligheidsgedrag, speelt een grote rol bij het voorkomen van ongevallen. De meest gehoorde reden om even niet veilig te werken, is dat het even snel moest. 

Onder het motto ‘Nu ff niet!’ vragen we op 26 juni aandacht voor gedrag en cultuur op de werkvloer. Omdat “even snel” nooit de reden van een ongeval mag zijn.

Het programma

10.00 uur: Inloop met koffie
10.30 uur: Workshop Brain Based Safety – door Juni Daalmans

Met alleen strenge regels voorkom je niet alle ongevallen op de werkvloer. Met Brain Based Safety kijken we naast regel gestuurd gedrag ook naar risico gestuurd gedrag op de werkvloer. In plaats van steeds weer te sturen op het braaf volgen van regels, kunnen we ook aandacht besteden aan het leren onderkennen van risico’s in het werk en aan het leren hoe met deze risico’s om te gaan. 

10.30 uur: Workshop Een stap vooruit! – door 5xbeter Verbetercoaches

Maak je werkplek veiliger met de hulpmiddelen en diensten van 5xbeter. De Verbetercoaches vertellen wat 5xbeter allemaal te bieden heeft. Daarna kun je zelf kiezen waar je meer over wilt weten: van het invullen van een Verbetercheck, het geven van een goede toolbox tot het maken van een duidelijke werkinstructie. De Verbetercoaches zijn allemaal aanwezig voor het beantwoorden van je vragen. Deze workshop is voor mensen die nieuw zijn bij 5xbeter en/of net met arbo aan de slag gaan. 

12.00 – 13.00 uur: Lunch
13.00 – 16.00 uur: Plenair programma met onder andere:

 • Première nieuwe 5xbeter Film over gedrag en cultuur
 • Demonstratie instrument Gevaarlijke stoffen
 • Uitreiking IJzersterk bedrijf 2017
 • Uitreiking Preventiemedewerker 2017
 • Keynote speech Wouter Verbraak – Zeezeiler en navigator
16.00  Borrel

Kom ook naar het 5xbeter Congres en meld je aan via deze link >

5xbeter

5xbeter is het gezamenlijke project van de vijf cao-partijen in de metaalbewerking en metalektro: Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. Het doel van 5xbeter is het verbeteren van de veiligheid en gezondheid in de bedrijven in de metaal.
5xbeter

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid