Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Uitzendwerk

NBBU-cao

De NBBU-cao kent verschillende fasen:

Fasen 1 en 2

Deze fasen zijn altijd met een uitzendbeding. Dat wil zeggen dat de uitzendovereenkomst direct en van rechtswege kan eindigen als de uitzendkracht of de opdrachtgever daarom vraagt. De overeenkomst kan ook eindigen als de uitzendkracht ziek wordt. Tijdens de eerste periode van week 1 tot en met 26 (26 weken), werk je in fase 1. De tweede periode van week 27 tot en met week 130 (104 weken) werk je in fase 2. Alleen de daadwerkelijk gewerkte weken tellen mee. Is er een onderbreking van 26 weken of langer tussen de twee fases dan begin je opnieuw in fase 1.

Fase 3

Deze fase gaat in als er een nieuwe uitzendovereenkomst wordt aangegaan binnen 26 weken na het einde van fase 2. Fase 3 duurt maximaal 52 weken. Er kunnen dan maximaal 4 bepaalde tijd contracten worden aangegaan. Bij een onderbreking van 13 weken of langer maar korter dan 26 weken, begint fase 3 opnieuw. Bij een onderbreking van 26 weken of langer begin je weer in fase 1. Is de onderbreking korter dan 13 weken dan tellen deze mee voor de 52 weken van fase 3.

Fase 4

Als er binnen 13 weken een nieuwe uitzendovereenkomst wordt aangegaan na het einde van fase 3, dan ben je werkzaam in fase 4. Je krijgt dan een contract voor onbepaalde tijd bij het uitzendbureau. Is de onderbreking 13 weken of langer, maar korter dan 26 weken dan start je weer in fase 3. Is de onderbreking langer dan 26 weken, dan start je weer in fase 1.

Let op!
Of je nu als uitzendkracht volgens de voorwaarden van de ABU-cao of de NBBU-cao werkt; voor beide constructies geldt dat een uitzendkracht niet alle uitzendfases hoeft te doorlopen. Je kan bijvoorbeeld ook direct in Fase 2 of 3 starten.

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan