Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

3e cao-overleg Metaal en Techniek

Dinsdag 17 februari 2015 hebben we voor de derde keer onderhandeld voor de cao metaal en techniek. Het gesprek aan de cao tafel gaat over vernieuwen. De cao zou volgens werkgevers ouderwets zijn en geen rekening houden met het de individuele werknemer om eigen afspraken met zijn werkgever te maken.

Wat is cao-vernieuwing eigenlijk?

Volgens werkgevers:
De werknemer moet werkroosters, arbeidsvoorwaarden en toeslagen accepteren die de werkgever wil. Om dit te bereiken willen werkgevers dat toeslagen worden geschrapt, leeftijdsdagen worden verminderd: de werknemer gaat dit voelen in de portemonnee. Ook de werktijden moeten worden verruimd.

Volgens CNV Vakmensen:
Jij moet meer mogelijkheden krijgen zelf je rooster te maken. Wil je langer doorwerken, dan staat daar een kortere werkweek tegenover: in plaats van 5 x 8 uur ga je naar 4 x 10 uur. Wij willen niet dat jij er op achteruitgaat. Dus als de toeslag voor overwerk wordt afgeschaft, willen wij dat dit wordt gecompenseerd in het loon.

Werkgevers zetten cao op spanning: slikken of stikken

De werkgevers praten alleen over hun op drie kernpunten, namelijk; verminderen ouderenbeleid, flexibliseren arbeidstijden en de cao alleen van toepassing laten zijn op kernpunten. Dit zijn volgens hen de hoofdzaken voor het afsluiten van een nieuwe cao. Daarbij is ons te kennen gegeven dat als wij deze voorwaarden niet accepteren, de werkgevers liever geen cao hebben. CNV Vakmensen is bereid tot verandering, maar we liggen inhoudelijk momenteel nog ver uit elkaar met de werkgevers.

Conclusie

Werkgevers gaan met hun achterban overleggen. Omdat onze standpunten nog ver uit elkaar liggen zal er  in de volgende onderhandelingsronde op 3 maart a.s.  veel moeten gebeuren willen partijen nader tot elkaar komen.

De onderhandelingsdelegatie CNV Metaaltechniek.

Marco Hietkamp, landelijk bestuurder,
Loes Videler-Bezemer, bestuurder
Jurriaan Weerheijm, vrijwillig delegatielid cao CommissieOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid