Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
De vakbond die verschil maakt
Metaal en techniek

Hoeveel leeftijdsdagen heb ik?

Vanaf 1 januari 2017 geldt voor de werknemer vanaf 50 jaar de nieuwe staffel leeftijdsdagen in de cao’s Metaal en Techniek. Dat betekent dat er op twee peildata, 30 juni  en 31 december, extra vakantie-uren worden toegekend.

 • Je dient nieuwe seniorendagen binnen een jaar op te nemen.

  Als je dat niet hebt gedaan, dan mag je werkgever ze zelf inroosteren of uitbetalen. Heb je wél een aanvraag gedaan voor opname van je seniorendagen, maar heeft je werkgever dat afgewezen, dan blijf je er zelf volledig de baas over. Ze vervallen dus in geen geval.
 • Als je langer dan 1 jaar volledig arbeidsongeschikt bent, dan vervallen de seniorendagen die in dat jaar zijn toegekend en krijg je alleen de nieuwe dagen van het jaar waarin je weer gaat werken.

  Omdat de seniorendagen bedoeld zijn als hersteltijd, behoud je de seniorendagen wel als je minder dan een jaar gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Je opbouw van gewone vakantiedagen loopt onveranderd door.

Garantieregeling

Er is een garantie- en een overgangsregeling afgesproken voor de werknemer die op 31 december 2016 in dienst is.

 • De werknemer die op de invoeringsdatum op 31 december 2016 leeftijdsdagen heeft, behoudt deze, onder aftrek van 4 uren per peildatum, totdat hij als gevolg van de leeftijd naar de volgende staffel gaat en in die staffel meer leeftijdsdagen krijgt toegekend. Je krijgt in een volgend jaar dus nooit minder vrijetijdsrechten dan je al had.

Voorbeeld:

Peter is geboren op  5 maart 1961.  En al vanaf 1 januari 1985 in dienst.

 • Op 31 december 2016 is hij 55 jaar. In de oude staffel heeft hij recht op 16 uur   (= 2dagen). Onder aftrek van 4 uur vakantierecht (is immers per half jaar) heeft hij recht op 12 uur (1,5 dag) leeftijdsdagen.
 • Op 30 juni 2017 is Peter 56 jaar. Volgens de nieuwe staffel heeft hij recht op 8 uur leeftijdsdagen. Echter, volgens dezelfde berekening: hij had 12 uur, dus hij behoudt de 12 uur.
 • Op 31 december 2017 is Peter nog steeds 56 jaar. Volgens de nieuwe staffel heeft hij recht op 8 uur. De garantie geldt opnieuw, dus Peter houdt 12 uur.
 • Op 30 juni 2018 is Peter 57 jaar. Volgens de nieuwe staffel heeft hij recht op 16 uur leeftijdsdagen. Hij had 12 uur, hij gaat nu dus naar 16 uur en doorloopt verder de nieuwe staffel.

Met de rekentool in de rechterkolom kun je jouw leeftijdsdagen zelf berekenen!

Rekentool leeftijdsdagen

Klik op de button om jouw vakantierechten te berekenen.


Bereken je leeftijdsdagen


Praat mee op Je Achterban

Op Je Achterban vindt je alle informatie over werk en inkomen in de Metaal en Techniek. Vragen? Onze experts behandelen binnen 24 uur jouw vraag.

Ga naar Je Achterban