Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Installatietechniek - Nieuws

Werknemer kleinmetaal: kostenpost of kapitaal?

De centrale vraag tijdens de onderhandeling op 8 maart. De cao voorstellen zijn over en weer toegelicht. De werkgevers vinden vooral oudere werknemers minder productief. Daarom is het ouderenbeleid het belangrijkste thema voor hen. Ten behoeve van jongeren hebben werkgevers geen voorstel gedaan.

CNV Vakmensen staat voor jong en oud. Oudere werknemers hebben veel kennis in huis, zijn betrokken en loyaal aan de werkgever. Maar ook moeten 15.000 nieuwe jonge vakmensen instromen die dus ook een klans verdienen. Door de koppeling jong en oud, jong met vaste contracten en oud met lichter werk, kunnen we werk voor beiden aantrekkelijker maken. Daarom is ouderenbeleid een belangrijk thema. We noemen dit het generatiepact. CNV Vakmensen is ook van mening dat er serieus geïnvesteerd moet worden in mensen op het vlak van opleiding en ontwikkeling. Werknemers zijn het kapitaal van de onderneming.
CNV Vakmensen heeft de voorstellenbrief op hoofdlijnen toegelicht: 

 1. Eigen budget voor ontwikkeling
  In deze cao willen we voor werknemers een individueel opleidingsbudget afspreken, de leerrekening. De werknemer heeft zelf zeggenschap om te werken aan de eigen ontwikkeling. Een van de leerdoelen kan digitale vaardigheid zijn. Daar komt steeds meer het accent op te liggen in de branche.” We hebben dit onder de aandacht gebracht door middel van het overhandigen van een “microbit”, met daarop de tekst “cao 2017 van start”. Zo zijn er verschillende leuke toepassingen mogelijk. Met de microbit leer je begrijpen hoe het programmeren werkt, leer je programmeren en toepassen, van basisschool tot HBO. Klik hier voor meer over de Microbit. Of hier!
 2. Ouderenbeleid en Generatiepact
  CNV Vakmensen wil de branche klaar maken voor de vierde loopbaanfase. De werkperiode van 55 tot 70 jaar. En dat is zeker in de MKB-bedrijven een forse uitdaging! Langer doorwerken is meer dan ooit een thema in deze sector, als je de personeelstekorten in ogenschouw neemt. We hebben grote behoefte aan instroom van vakmensen met vaste contracten. In de inleiding noemden we het al: het Generatiepact Metaal en Techniek. De regeling waarin gekeken wordt hoe oudere werknemers minder zwaar te belasten door ze minder te laten werken in ruil voor aanname van jonger personeel. Dat kan bijvoorbeeld resulteren in 60% werken, 80% loon en 100% pensioenopbouw. Maar dan moeten werkgevers wel bereid zijn dat aantrekkelijk te maken voor die vakmensen. De sector moet de komende jaren nieuwe werknemers aantrekken om het verwachtte tekort te kunnen opvangen. Dat kan alleen als de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn! 
 3. (Sociale) Innovatie
  Technologie is overal en gaat ons allemaal aan. Technologische vernieuwingen veranderen onze manier van leven ingrijpend en steeds sneller. En álle banen in de Metaal en Techniek eisen straks nieuwe manieren van werken, kennis en vaardigheden. Daarom vindt CNV Vakmensen het belangrijk om de vakmensen in de techniek er bij te betrekken. Zij zijn kennisdragers en weten wat past in de MKB-organisaties. Een leergang “sociale (organisatorische) innovatie” zien wij als een goede mogelijkheid. De werkgevers willen de cao begrijpelijker opstellen en via internet aanbieden in een goede en bruikbare vorm.
 4. Loon
  De onderhandelingen gaan ook over loon. CNV Vakmensen stelt een loonsverhoging van 3,75 procent voor de looptijd van de nieuwe cao. Die zou moeten gelden van 1 mei dit jaar tot 1 november 2018, 18 maanden dus. De werkgevers willen een passende loonstijging en een passende looptijd.

Op woensdag 15 maart a.s. praten we verder met de werkgevers en hopen we daadwerkelijk stappen te zetten in de richting van een goede nieuwe cao. Uiteraard houden wij jou op de hoogte via de nieuwsbrief! Kijk ook voor een uitgebreide “kijk en vergelijk” op onze community!

De onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen,

Marco Hietkamp, sectorbestuurder,
Loes Bezemer-Videler, bestuurder
Peter de Vries, kaderlid en voorzitter CAO Commissie Metaal en Techniek 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid