Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Installatietechniek - Nieuws

Vakmensen nodig voor wamtepomptechniek

We gaan af van het aardgas. Vanaf 2050 is er huisverwarming zonder aardgas. De vervanger hiervoor zijn warmtepompen. CNV Vakmensen ondersteunt dit. OTIB heeft recent de start van de Greendeal ondertekend met een leerlijn warmtepompen. Lees meer hierover in deze nieuwsbrief.

We gaan af van het aardgas voor onze verwarming. Ten eerste stopt de winning van gas in de provincie Groningen binnen 10 jaar vanwege de veiligheid voor de mensen. Maar de import van gas gaat nog door. Ten tweede moet in 2050 de huisverwarming zonder aardgas plaats vinden. De vervanger hiervoor zijn de warmtepompen. “Deze hebben de toekomst” volgens Marco Hietkamp, bestuurder CNV Vakmensen.

Hiervoor zijn vakmensen nodig om te kunnen adviseren en het installatiewerk te doen. CNV Vakmensen ondersteunt dit door in het opleidingsfonds OTIB er aandacht aan te besteden. OTIB heeft recent de start van de Greendeal ondertekend, voor een leerlijn warmtepompen.

Hoe oud is jouw CV ketel?

Nynke Homan, gedeputeerde provincie Groningen vertelt over haar oude CV die kapot was gegaan en moest worden vervangen. Een installateur gebeld en naar een warmtepomp gevraagd. Dat is veel te ingewikkeld, mevrouw en onmooooguluk.” De expert zette haar weer even met beide benen op de grond. En “Of ze wel wist wat dat kostte” en “hoe lang dat duurde”. Het kan natuurlijk anders. Het huis had prima gasloos kunnen worden met het goede advies en een mooi financieel aanbod. Als er nu nieuwe huizen worden gebouwd, dan wordt er naar het hele energiesysteem gekeken. Dat is gelukkig steeds vaker energieneutraal of zelfs energieleverend.

Maar we hebben veel meer bestaande dan nieuwe huizen aldus Nynke.De installatiesector wil de trekker en aanjager van de energietransitie worden. In Groningen is minister Erik Wiebes aanwezig om ook te ondertekenen. De overheid wil vernieuwende, duurzame initiatieven uit de samenleving de ruimte geven. De mensen in Nederland gaan de komende jaren gaat stap voor stap van het aardgas af, voor een beter klimaat. Nu heeft nog zo’n 95 procent van de woningen verwarming op aardgas. Daarvoor komen duurzame warmtenetten (stadsverwarming), elektrische warmtepompen, zonneboilers en biomassa voor in de plaats. Doel is om in 2050 het verwarmen op een duurzame manier te doen en volledig met warmtepompen. 

6.000 vakmensen

In de komende jaren moeten vakmensen opgeleid worden voor de transitie naar verwarmen met warmtepompen. Bedoeling is om in de komende 5 jaar 6.000 vakmensen op te leiden. Dit gebeurt op zeven locaties in het land. Op 4 september heeft minister Eric Wiebes in het Alfa-college in Groningen het eerste praktijklokaal warmtepompen in Nederland geopend. Hier zullen het komende jaar ongeveer 100 leerlingen een opleiding volgen.

Interesse en wil je meer informatie hierover?

Je kan telefonisch contact opnemen met OTIB 0800-8855885 of via deze website.

Marco Hietkamp
sectorbestuurder CNV Vakmensen
bereikbaar via m.hietkamp@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid