Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Installatietechniek - Nieuws

Pyroban nieuws voor de leden

In deze nieuwsbrief van CNV Vakmensen en FNV Metaal praten wij jullie bij over een aantal ontwikkelingen van de afgelopen weken. Wat hebben de bonden de laatste weken gedaan en wat betekent dit voor de ex-werknemers van Pyroban?

Het faillissement

Intussen zitten veel van jullie thuis en zonder werk. Anderen werken nog tot eind deze maand en zijn dan ook uitgewerkt. Vorige week was iedereen in de gelegenheid om in het FNV kantoor te Rotterdam een avond te bezoeken die onder andere was georganiseerd vanuit het A&O fonds van de Metalektro. De avond was bedoeld om te kijken op welke manier wij jullie op weg kunnen helpen naar een nieuwe baan. Die avond waren er 9 mensen. Mocht je je nog niet aangemeld hebben en mocht je interesse hebben voor trajectbegeleiding en/of volgen van workshops/ trainingen, dan kan je voor informatie terecht bij mij. Bij voorkeur per e-mail.

Deze week hebben ondergetekenden nog een gesprek gevoerd met de curator. Doel van het gesprek was vooral bijpraten en wat ons betreft ook aandacht vragen voor het pensioendossier. De curator is op dit moment vooral druk bezig alles rond de boedel in beeld te krijgen. Een onderzoek naar de oorzaak van het faillissement is nu nog niet aan de orde, maar dit onderzoek zal zeker nog gebeuren. Dat is overigens ook een taak voor de curator, dat is vastgelegd in wetgeving.

Wij hebben wel alvast een aantal zaken op tafel gelegd die ons bevreemd hebben het laatste jaar. Vooral de verkoop in november, vervolgens geen 100 dagen rust, zeker niet. Na iets meer dan 50 dagen al een surseance, kort daarop gevolgd door een faillissement. Hoe snel kan het gaan en hoe triest kan het voor de werknemers zijn!

Het pensioen

Wat ook nog steeds een belangrijk onderwerp is en wat jullie, en zeker ook ons, bezighoudt is de kwestie rond jullie pensioen. Wij waren in onderhandeling met jullie directie om tot een oplossing te komen. Voordat het zover kwam stonden jullie op straat. Ons is na de verkoop telkens voorgehouden dat Caterpillar het pensioendossier zou afhandelen. Welnu, van dit verhaal bleek niets te kloppen. Caterpillar verschuilt zich nu ook achter het faillissement van Pyroban Benelux B.V. en speelt nu de vermoorde onschuld.

Wij hebben de afgelopen weken gesprekken gevoerd met de vakbondsvertegenwoordigers in het PME bestuur en ook met de uitvoerende bestuurders van dit fonds. Ook daar hebben wij de ernst van de situatie besproken. Op dit moment worden gedachten onderzocht die tot een mogelijke oplossing zouden kunnen leiden.

Zodra wij op het pensioendossier meer te melden hebben zullen wij een ledenvergadering organiseren waarin wij met een compleet verhaal komen.

Jullie lezen het, we zitten niet stil maar het zijn moeizame dossiers en dat vooral omdat Caterpillar en Seafox hebben gemeend de stekker uit Pyroban Benelux B.V. te moeten trekken.

Mede namens Elsa van der Kraats, Bestuurder FNV Metaal.

Piet Verburg
Bestuurder
Bereikbaar via 06-51667394 of per e-mail.                      

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid