Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Installatietechniek - Nieuws

Onbehagen bij CP Engie West Industrie

Onzekerheid over de beoordelingen en toeslagen. Onduidelijke communicatie. Onduidelijkheid en onzekerheid over de toekomst van de shop. Ongemak over het ontbreken van werkoverleg. Beperkte ruimte om kritiek te leveren. Angst voor represailles. Werknemers Engie Services West Industrie B.V. (CP) geven een duidelijk signaal.

Het is de ‘oogst’ van een emotionele werknemersbijeenkomst die anderhalve week geleden door CNV Vakmensen en FNV bij de Centrale Prefabricage (CP) is georganiseerd. De uitkomsten van deze bijeenkomst geven voldoende aanleiding om hierover het gesprek met de bedrijfsleiding te voeren. Duidelijk is dat alles in het werk moet worden gesteld om aan de onvrede een eind te maken.

Problemen

Er heerst op dit moment echter onvoldoende vertrouwen om een stevige basis voor die verbetering te leggen. Dat zit diep. Zelfs zo diep dat in de werkplaats de kans om succesvol het gesprek over die verbetering aan te gaan zeer gering werd ingeschat.

De problemen zijn echter te groot om te laten rusten. Zo concludeerden we aan het eind van de bijeenkomst. Te midden van een nog steeds niet florissante orderportefeuille (en een flinke reductie van het personeel afgelopen jaren), blijkt het niet zo vanzelfsprekend de collega’s uit Dordrecht elders op projecten te plaatsen. Bijzondere competenties die over en weer worden gevraagd, fysieke belasting die het werk op locatie met zich meebrengt en de onzekerheid van het bestaan als karweimedewerker (ten opzichte van bijvoorbeeld hen die op een vaste locatie werken) staan in de weg.

En ook andere kwesties, waarover we graag met de bedrijfsleiding willen spreken, staan in de weg. Het zijn kwesties die onder normale omstandigheden snel tot een oplossing zouden kunnen komen door normale communicatiekanalen te benutten. Maar de omstandigheden binnen de CP zijn niet zo normaal…

Ook ons bedrijf

Bovenal is er de onzekerheid over de toekomst van de werkplaats. Daar willen we duidelijkheid over hebben zodat mensen hun eigen plan kunnen trekken. En dat kunnen we doen op basis van reële inschattingen. Het lijkt erop dat er op wordt gekoerst dat werknemers uit zichzelf vertrekken. De algemene opvatting op de werknemersbijeenkomst was dat we het zover niet willen laten komen. Het is ook óns bedrijf.

Gesprek met bedrijfsleiding

We zullen nu het gesprek met de bedrijfsleiding aangaan om de geconstateerde problemen te bespreken. Dat gesprek vindt plaats in de 3e week van april. De inzet is om daar afspraken te maken die het vakmanschap weer ruim baan geeft en het plezier en collegialiteit op de werkplek weer laat terugkeren.

Mede namens Elsa van der Kraats en Bart Blokzijl (bestuurders FNV Metaal),

Piet Verburg                                                 
Bestuurder CNV Vakmensen                                      
M: 06-51667394
E: p.verburg@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid