Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Installatietechniek - Nieuws

Cofely vindt jouw vakmanschap geen goede cao waard

Cofely staat volledig achter de werkgeversvoorstellen met verslechteringen voor de nieuwe cao Metaal en Techniek.

Medewerkers kennen Cofely als een sociaal bedrijf dat vaak het beste met hen voorheeft. Zij zetten hun vakmanschap dan ook graag in voor Cofely. En dit vertaalt zich doorgaans in een goede cao, met fatsoenlijke loonsverhoging en volwassen arbeidsverhoudingen. Maar daar komt nu een eind aan. De werkgeversvoorstellen voor een nieuwe cao Metaal en Techniek bieden alleen maar achteruitgang en verslechteringen. En de directie van Cofely gaat daar volledig in mee! Is dit het einde van het sociale beleid van Cofely? 

Onderhandelingen gestopt

Na 7 onderhandelingsronden voor een nieuwe cao blijven werkgevers vasthouden aan hun verslechteringvoorstellen. Ze komen vakbonden geen duimbreed tegemoet. En wij vragen echt geen gouden bergen: hoofdzakelijk behoud van onze opgebouwde rechten en een fatsoenlijke loonsverhoging. Daarom zagen wij ons genoodzaakt om vanaf 20 september jl. samen met onze leden actie te gaan voeren tot een goede cao wordt bereikt.

Bedrijfsprotocol

Bedrijven die respect en waardering hebben voor hun medewerkers hoeven niet mee te gaan in de verslechteringen die worden voorgesteld door de FWT (werkgeversorganisatie Metaal en Techniek). Deze bedrijven kunnen een bedrijfsregeling met vakbonden afspreken en zo worden acties binnen het bedrijf voorkomen. In zo’n bedrijfsregeling staan de wensen van vakbonden met betrekking tot een goede cao, waaronder 2,5% loonsverhoging per 1 mei 2013 en zeggenschap over werktijden en scholing.

De keus is aan Cofely

Op dinsdag 24 september hebben vakbonden Cofely in de gelegenheid gesteld om met hen een bedrijfsregeling af te spreken en zo waardering en respect te tonen voor haar medewerkers. Han Blokland, CEO Cofely, gaf aan het protocol niet te ondertekenen. Daarnaast gaf hij aan, tot verbazing van de aanwezige vakbondsbestuurders en kaderleden, de verslechteringvoorstellen van werkgevers volledig te onderschrijven. Dit betekent dat Cofely vindt dat:

 • jouw vakmanschap slechts een minimale loonsverhoging verdient. 0% in 2013 en 1% in 2014.
 • jij flexibeler moet werken onder andere door uitbreiding dagvenster; langer werken zonder extra vergoeding.
 • seniorenverlof pas vanaf 55 jaar moet worden toegekend (nu 50 jaar)
 • medewerkers ouder dan 55 jaar ook gewoon moeten overwerken en/of storingsdiensten draaien.
 • concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen buitenlandse werknemers en uitzendkrachten enerzijds en vaste krachten anderzijds in stand moet worden gehouden.

Dit kunnen we niet accepteren! Ook Cofely moeten we dus laten zien dat we de verslechteringen niet pikken. Op vrijdag 11 oktober houden we een landelijke actiedag Installatietechniek. Kom ook en laat je horen bij Cofely in Bunnik (nadere informatie volgt).

Wilfred Beens & KlazinaTulner

Bestuurders FNV Bondgenoten & CNV Vakmensen

P.S: foto’s van de overhandiging van het bedrijfprotocol kan je vinden op

http://www.flickr.com/photos/fnvbondgenoten/sets/72157635835390293/

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid