Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Installatietechniek - Nieuws

Cao-voorstellenbrief Metaal en Techniek

De bedrijven onder de cao Metaal en techniek hebben nú de kans zich toekomstbestendig te maken. De crisis is voorbij, de omzet groeit. Werkgevers moeten nu inzetten op hun belangrijkste kapitaal, het personeel. het dreigend tekort daaraan voorkomen ze het best door vol in te zetten op scholing.

Dat staat in de voorstellenbrief van CNV Vakmensen (zie bijlage) . De cao-onderhandelingen in de Metaal en Techniek starten 8 maart a.s.

Eigen budget voor ontwikkeling
Er dient zich nu een andere crisis aan volgens werkgevers. “Er is een enorm tekort aan personeel in de branche”, “Dat gaat om duizenden mensen die snel nodig zijn. Daarom moeten de werkgevers met deze cao vol inzetten op het aantrekkelijk maken van de sector. Met daarbij volop ruimte voor ontplooiing en ontwikkeling. Dat laatste is al jaren kernthema voor CNV Vakmensen. In deze cao willen we pleiten voor een individueel opleidingsbudget, de zogenoemde leerrekening. Een van de leerdoelen zou digitale vaardigheid kunnen zijn. Daar komt steeds meer accent te liggen in de branche.”

Vierde loopbaanfase: generatiepact
Deels met omscholing, maar ook met andere maatregelen willen we de branche klaar maken voor, wat wij noemen, de vierde loopbaanfase. “En dat is zeker in de MKB-bedrijven een forse uitdaging! Langer doorwerken is meer dan ooit een thema in deze sector, als je de personeelstekorten in ogenschouw neemt. En het punt dat veel mensen langer dan 40 jaar werken. Oudere werknemers faciliteren met lichter werk, bijvoorbeeld gekoppeld aan een opleidende rol naar nieuwe collega’s toe, kan dan een recept zijn.

Of oudere werknemers ondersteunen door ze te laten werken in het model: 60% werken, 80% loon en 100% pensioenopbouw. Jongere werknemers stromen dan in de vrijgevallen tijd van 40%. Dat noemen wij het Generatiepact Metaal en Techniek. Daarmee vang je veel vliegen in één klap. Maar dan moeten werkgevers wel bereid zijn dat aantrekkelijk te maken voor die werknemers.

Loon
De onderhandelingen gaan ook over het loon. CNV Vakmensen stelt een loonsverhoging van 3,75 procent voor gedurende de 18 maanden looptijd van de nieuwe cao. Die zou moeten gelden van 1 mei dit jaar tot 1 november 2018.

Voor jou en je collega
De cao’s Metaal en Techniek - ook wel omschreven als ‘kleinmetaal’ - geldt met zijn 280.000 aangesloten werknemers als een van de grootste en daardoor trendsettende cao’s. Onder de cao vallen circa 25.000 bedrijven in de installatietechniek, metaalbewerking, carrosseriebedrijven, isolatiebedrijven, maar ook de goud- en zilversmeden.

Doe mee
Kijk ook op onze community Je Achterban. Daar kun je actief meepraten, discusseren met collega's uit de sector of bijvoorbeeld de onderhandelaar van CNV Vakmensen, vragen stellen en je stem uitbrengen op een poll of een toekomstig akkoord!

De onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen,
Marco Hietkamp, sectorbestuurder
Loes Videler-Bezemer, bestuurder
Peter de Vries, kaderlid en voorzitter CAO Commissie Metaal en Techniek

 

 

 

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid