Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Installatietechniek - Nieuws

Cao VolkerWessels Telecom

Na moeizame onderhandelingen van meer dan een jaar en nadat de leden tot twee maal toe het bod van de werkgever hebben afgewezen, leken de onderhandelingen op dinsdagavond 17 juni 2014 definitief vast te lopen.

Nadat de bonden dreigen het overleg te verlaten, kwamen de gesprekken alsnog op gang.

De uitkomsten

 • iedereen krijgt de loonsverhoging van 1,5 procent van 1 oktober 2014 drie maanden eerder, namelijk op 1 juli 2014;
 • als je verzekerd bent bij NN, dan krijg je een eenmalige uitkering van 420 euro;
 • de harmonisatievoorstellen van 22 mei 2013 gaan in de komende maanden in: dat betekent ook dat de afkoopvergoedingen over een latere periode worden berekend;
 • we gaan in de herfst intensief praten over de toekomst van de cao VolkerWessels Telecom. We denken dat een andere vorm beter is.

CNV Vakmensen vindt dit een goed bod, en legt dit samen met de andere vakbonden als een principeakkoord met een positief stemadvies voor in de ledenvergaderingen op:

 • woensdag 25 juni om 17.00 uur in de vestiging van het bedrijf in Zwolle
 • dinsdag 1 juli om 17.00 uur in Restaurant de Engel, Burg. Wallerweg 2 in Houten
 • donderdag 3 juli om 17.00 uur in Fitland Hotel de Vrije Teugel, Bedafseweg 22 in Uden

Toelichting

Toen wij als vakbonden zeiden: je kunt alleen de toekomst goed in, als we het verleden ook afronden, toen leidde dat uiteindelijk tot dit.

Het verleden

De vorige directie heeft gezegd, dat 2012 een goed jaar was. Daarom zal de loonsverhoging van 1 oktober 2014 drie maanden vervroegd worden naar 1 juli 2014 (in het vorige bod was dat vier maanden, maar toen was die bedoeld voor de pensioendiscussie). In de cao TI (technisch installatiebedrijf) werd de loonsverhoging deels gegeven in verlaging van de pensioenpremie. De mensen bij NN kregen dat niet. Eerder noemden wij een percentage van rond de 1,8 procent. Dat percentage klopt, als je ook de pensioeneffecten en de lagere werkgeverslasten meeneemt. Als je alleen kijkt naar wat je nu in je portemonnee krijgt, dan komt dat neer op 0,89 procent gemiddeld, en dat is 30 euro per maand. Het gaat om 14 maanden maal 30 euro = 420 euro. Zo krijgt iedereen bij NN hetzelfde. Als we precies zouden uitvoeren zoals de cao TI het beschrijft, dan krijgen hogere inkomens meer en lagere inkomens minder. Nu krijgt dus iedereen bij NN hetzelfde. Het inkomensverschil met PMT is zo rechtgetrokken.

De harmonisatie (reisuren, waakdienst, kleine consumpties) gaat niet met terugwerkende kracht. We kijken nog even naar de juiste ingangsdatum. In het oude akkoord stond dat voor de afkoopsommen gekeken wordt naar jouw vergoedingen in 2011. Dat wordt ook een latere datum.

De toekomst

VolkerWessels Telecom is duidelijk: dit is de laatste cao VolkerWessels Telecom. CNV Vakmensen zegt: ook na afloop van deze cao vertegenwoordigen wij jullie over arbeidsvoorwaarden. Maar of de vorm een cao is, die wij met jullie werkgever afspreken? Daarover gaan wij uitgebreid spreken met jullie en met jullie werkgever. Wij betrekken dus onze leden in de gesprekken met de werkgever. Maar dat de huidige constructie onhandig is, daar is iedereen het over eens: twee cao’s (TI en VWT) die over elkaar heen vallen maakt het overleg niet gemakkelijker.


De definitieve teksten van het principeakkoord worden nu gemaakt en ontvangen jullie vooraf aan de ledenvergaderingen.

Roel van Riezen,
Bestuurder CNV Vakmensen
r.vanriezen@cnvvakmensen.nl
Tel.: 023-5684670

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid