Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Installatietechniek - Nieuws

4e cao-ronde MT: Geen woorden maar daden

De vierde cao-onderhandelingen in de Metaal en Techniek staan in het teken van de uitspraken van de voorzitters van de werkgeversorganisaties FWT (Federatie Werkgevers Techniek). Waar is het over gegaan?

Schaken op twee borden
De FWT-voorzitters hebben een interview gegeven. Ze pleiten richting de kabinetsformatie om het ontslag gemakkelijker te maken en stellen de aanvulling bij ziekte ter discussie. ”Met of zonder de vakbonden”, kortom “een ultimatum aan de vakbonden”.
Tegelijkertijd zijn wij samen met de FWT bezig om aan de cao-tafel afspraken te maken om te werken aan de ontwikkeling van vakmensen, het imago van de sector te verbeteren en de jongeren te interesseren in het werken in onze sector.
De FWT schaakt op twee borden.

CNV Vakmensen heeft hier zorgen over. Hoe kun je goede afspraken maken over duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van vakmensen als je er eigenlijk van af wilt of als je ziek bent geen aanvulling te geven zoals nu. Daar willen we duidelijkheid over hebben. De FWT geeft aan dat het om twee gescheiden zaken gaat: cao-tafel en politieke tafel. Ze begrijpen onze boosheid want het moment was niet handig gekozen zo tijdens het cao-overleg. De werkgevers zeggen aan de cao-tafel “we hebben de absolute wil om met jullie als vakbonden te komen tot een cao”. 

Volgens ons zullen de werkgevers nu moeten laten zien dat het geen loze praat is, maar dat het zichtbaar wordt in concrete voorstellen. Wij weten dat juist de daden overtuigender werken dan grote woorden.
Op donderdag 20 april wordt er opnieuw onderhandeld over de cao Metaal en Techniek. 

Jeugdlonen aanpassen
Verder hebben we de tijd gebruikt om te praten over de invoering van de nieuwe jeugdlonen. Op dit moment is het zo dat wanneer je onder de 23 jaar bent je het wettelijk minimumjeugdloon krijgt. De leeftijd van het wettelijk minimumloon gaat vanaf 1 juli 2017 omlaag van 23 naar 22 jaar. Werknemers van 22 jaar krijgen daardoor recht op 100% van het minimumloon. Bijvoorbeeld, nu heeft een 23-jarige recht op 1551,60 euro, dit krijgt een 22-jarige dan ook. In de cao’s Metaal en Techniek zullen door de veranderingen per 1 juli 2017 de leeftijdsschalen in de salaristabellen aangepast moeten worden. Een cao: je moet er wel wat voor doen!
In het cao-boekje van de Metaal en Techniek staan de afspraken die voor jou en jouw werkgever gelden als onderdeel van jullie individuele arbeidsovereenkomst. Zoals de salaristabellen, de loonsverhoging, betaling reisuren en aanvulling loon bij ziekte. Een cao komt niet vanzelf tot stand, maar dankzij de leden. Dankzij steun door lidmaatschap van CNV Vakmensen en dankzij het vrijwillige vakbondswerk van actieve leden en kaderleden. Geen woorden maar daden, zoals lid worden van CNV Vakmensen. 

De onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen
Marco Hietkamp, sectorbestuurder
Loes Bezemer-Videler, bestuurder
Peter de Vries, kaderlid en voorzitter cao-commissie Metaal en Techniek

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid