Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Carglass - Nieuws

Carglass zoekt confrontatie met vakbonden

De directie van Carglass reageert voorlopig niet op een oproep van CNV Vakmensen om weer met elkaar in gesprek te gaan over een nieuwe cao. In plaats daarvan wil de directie een rondje gaan maken langs de locaties. "Zinloos", vindt onderhandelaar Ron Smeets van CNV Vakmensen. "Onze leden hebben het onderhandelingsresultaat al afgewezen. De directie zal dus met óns in overleg moeten, in plaats van nu door het land te gaan toeren."

De rondgang van de directie door het land zal weinig opleveren, voorspelt Smeets. "Bij Carglass werken ongeveer 700 mensen, verspreid over 55 locaties. Het gaat dus om kleine groepjes werknemers. Die durven aan de kantinetafel niet rechtstreeks tegen de directie te zeggen wat ze van het cao-resultaat vinden. Ze kijken wel uit, ze zijn veel te bang om hun baan kwijt te raken. Het zou natuurlijk goed zijn als ze hun onvrede rechtstreeks naar de directie uiten, maar dat gebeurt in de praktijk helaas niet."

Verloren tijd

Smeets vindt dat de directie de vakbonden en werknemers schoffeert. "Onze leden zijn duidelijk geweest. Het cao-resultaat is onvoldoende. Die boodschap hebben wij een paar weken geleden overgebracht aan de directie. Met de oproep om weer met elkaar aan tafel te gaan. De directie wil dat kennelijk niet horen en gaat nu ons werk overdoen, door het nog maar eens met de werknemers te bespreken. Allemaal verloren tijd." 

Cao-resultaat afgewezen

Het cao-resultaat is afgewezen vanwege de volgende punten:

  • De loonsverhoging, die per werknemer verschillend kan uitpakken, is erg laag. Veel werknemers blijven steken op minder dan 1,5 procent loonsverhoging. Een klein deel van de werknemers komt in de buurt van 2,5 procent (cao-loonsverhoging én periodiek).
  • De verlaging van de pensioenpremie zou volledig ten goede moeten komen aan de werknemers. Dat staat niet in het cao-resultaat.
  • De afspraken over verdere flexibilisering gaan de werknemers te ver. Zij zouden straks in een drukke periode 10 uur per week extra ingezet kunnen worden (zonder de huidige overwerkvergoeding). Die extra gewerkte uren kunnen ze dan in een rustige periode weer opnemen, maar niet altijd op het moment dat het de werknemers zelf het best uitkomt.  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid