Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Werkbezoek Asscher: schijnconstructies onder de loep

Minister Asscher was op maandag 9 februari - op uitnodiging van CNV Vakmensen - op werkbezoek bij een champignonkwekerij in Brabant. Onderwerp: schijnconstructies.

Tijdens de rondleiding kreeg de minister een toelichting op loonstroken van arbeidsmigranten die allemaal slachtoffer zijn geworden van uitbuiting. De minister stelde gerichte vragen en ging hierover in gesprek met een aantal Poolse leden van CNV Vakmensen.

Uitbuiting

In de uitzendbranche is uitbuiting van Oosteuropese werknemers helaas aan de orde van de dag. Via schimmige schijnconstructies werken ze vaak ver onder het minimum-uurloon. Daar zijn ze niet alleen zelf de dupe van. Het zorgt er ook voor dat Nederlandse werkzoekenden minder makkelijk aan het werk kunnen komen.

Schijnconstructies aanpakken

Minister Asscher wil nu via wetgeving die schijnconstructies aanpakken. Hoe hard dat nodig is, wilde CNV Vakmensen graag tijdens het werkbezoek onderstrepen. Voorzitter Arend van Wijngaarden somt een aantal misstanden op: "Een bekend voorbeeld is dat kortingen op zorgverzekeringen niet bij de werknemers terechtkomen, maar in de zak van de werkgevers belanden. Daarnaast worden allerlei zaken, zoals huisvesting en transport, ingehouden op het loon. Werknemers komen zo op een uurloon van 5 tot 6 euro per uur, ver onder het minimumloon. De meest grove die we de laatste tijd nogal eens tegenkomen, is dat werknemers 5 euro loopgeld moeten betalen aan hun werkgever om naar hun werk te kunnen lopen. Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met werkgevers die zich niets gelegen laten liggen aan goed werkgeverschap."

Bekijk het verslag op Omroep Brabant >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid