Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

STIGAS voor Langer, Veilig en Gezond werken?

CNV Vakmensen (o.a.) werkt via STIGAS aan veiligheid en gezondheid in de agrarische en groene sectoren. In overleg met de sector wordt door STIGAS producten gemaakt zoals de RI&E's, preventiespreekuren en PMO. Maar STIGAS is ook de kennisbank voor veiligheid en gezondheid en sectorspecifieke zaken.

Werken aan veiligheid
CNV Vakmensen en anderen cao-partijen werken via STIGAS aan de veiligheid en de gezondheid van werknemers in de agrarische en groene sectoren. Zo worden de Arbocatalogi  (www.agroarbo.nl)  in overleg met de sector door STIGAS gemaakt en onderhouden en worden de Risico Inventarisaties en Evaluaties (RI&E's) door STIGAS opgesteld en uitgevoerd. Daarnaast fungeert STIGAS als kennisbank inzake veiligheid en gezondheid in de agrarische en groene sectoren. Met name als het om sectorspecifieke zaken gaat, zoals dierziektes die op mensen kunnen worden overgebracht (zoönoses genaamd) is STIGAS een autoriteit.  Maar er is meer wat STIGAS doet en wat helaas vaak minder bekend is, zoals bijvoorbeeld preventiespreekuren en Preventief Medische Onderzoek (PMO).

Preventiespreekuren
Op de preventiespreekuren kan iedere werknemer in de sector terecht met vragen over gezondheidsklachten of risico's die mogelijk met het werk samen hangen, en natuurlijk ook over persoonlijke beschermingsmiddelen. Heb je vragen of maak je je zorgen, neem dan contact op. De Stigasmedewerkers beantwoorden je vragen zo goed mogelijk en voorzien je van deskundig advies. Met de informatie en jouw gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan. De spreekuren vinden op de STIGASvestigingen plaats. Je kunt een afspraak maken via de STIGAS Service Desk, tel. 071-5689000. De Servicedesk is op werkdagen bereikbaar van 8.00 uur tot 17.30 uur.

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)
Een PMO is een doorlichting van alle werknemers in dienst van een  bedrijf op gezondheidsklachten. Doel is het vroegtijdig herkennen van gezondheidsrisico's. Volgens de Arbowet is de werkgever verplicht dat periodiek aan de werknemers aan te bieden, al staat er niet bij wat periodiek is. De werknemer is echter niet verplicht er aan mee te doen. Maar het is natuurlijk wel verstandig want je gezondheid wordt dan gratis doorgelicht. STIGAS heeft er een speciale gezondheidsbus voor die naar het bedrijf toekomt zodat werknemers er nauwelijks tijd en energie in hoeven te steken. De kosten van de PMO zijn voor de werkgever. En hoewel de uitkomsten van het gezondheidsonderzoek per werknemer vertrouwelijk zijn, heeft ook de werkgever er belang bij. Hij krijgt globale informatie over de gezondheidstoestand van zijn personeel en advies over wat hij kan verbeteren.
Tip: Vraag samen met collega’s bij uw werkgever om een PMO!

STIGAS-Onderzoek Langer doorwerken
Doe mee aan het onderzoek van STIGAS en maak kans op een diner voor twee!
Dat er langer moet worden doorgewerkt is wel duidelijk inmiddels. Dat doen we dan het liefst gezond en vitaal. Welke mogelijkheden en knelpunten zijn er daarvoor in de agrarische en groene sectoren? Doe mee aan het onderzoek om dat in kaart te brengen. Ga naar de STIGAS -website en vul de vragenlijst 'Werken aan morgen in en maak bovendien kans op een diner voor twee!

Meer info van STIGAS
Voor meer informatie over gezond en veilig werken: www.stigas.nl
Meld je aan voor de gratis digitale nieuwsbrief van STIGAS en blijf goed op de hoogte van allerlei ontwikkelingen rond arbo en veiligheid.

John Koudys
Bestuurder CNV Land- en tuinbouw en bestuurslid STIGAS

Twitterpagina can CNV land- en tuinbouw 

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid