Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Principeakkoord agrarische sector over de WWZ

CNV Vakmensen heeft met LTO Nederland en FNV een principeakkoord bereikt over een aangepaste toepassing van de ketenbepaling in de WWZ voor bepaalde functies in de agrarische sector. Wij willen daarmee bereiken dat er meer duurzame arbeidsrelaties voor oogst- en productiewerk worden gerealiseerd.

LTO Nederland, CNV Vakmensen en FNV hebben een principeakkoord bereikt over de toepassing van de ketenbepaling in de WWZ voor bepaalde functies in de agrarische sector . De afspraken zijn er op gericht om in de agrarische sector duurzame arbeidsrelaties voor oogst en productiewerk te bewerkstelligen.

Het principeakkoord houdt in dat de aangeduide functies, onder voorwaarden, in aanmerking komen voor een kortere onderbreking dan 6 maanden in de WWZ. Dit met het doel dat agrarische oogst- en productiemedewerkers vaker op hetzelfde bedrijf aan de slag kunnen. Deze afspraak sluit aan bij de bestaande praktijk.

Voor functies van tenminste negen maanden is de afspraak gemaakt dat de werknemer, onder voorwaarden, op zijn verzoek bij het 4e contract aanspraak kan maken op een contract voor onbepaalde tijd. Daarbij wordt de loonbetaling gespreid over een periode van 12 maanden.

LTO Nederland, CNV Vakmensen en FNV gaan de afspraken nu voorleggen aan hun achterban en vervolgens aan de minister voor goedkeuring. Verleent de minister die op basis van de uitzonderingsbepaling in de WWZ, dan worden de afspraken geeffectueerd via de af te sluiten respectievelijke cao's.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid