Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Onderhandelingen Cao CRV en Cao CRV Monsternemers

De onderhandelingen voor jullie cao zijn gestart op 27 november 2017. In totaal zijn we nu 5 onderhandelingsrondes en een aantal maanden verder. Tussendoor hebben wij overlegd met de brede kadergroep van het CNV Vakmensen, FNV Agrarisch en de Unie.

Wat is er tijdens deze vijf rondes gebeurd
De eerste ronde hebben we onze verschillende voorstellenbrieven gepresenteerd en hebben we uitleg gegeven over de voorstellenbrieven van CNV Vakmensen, FNV Agrarisch en De Unie. De volgende rondes hebben we een aantal onderwerpen uit deze voorstellenbrieven gehaald en besproken.

Maar waar hebben we nu precies over gesproken
We hebben gesproken over duurzame inzetbaarheid en dan specifiek een goede seniorenregeling, de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer en dan specifiek over een DI-budget (een duurzaam inzetbaarheidsbudget), garantiebanen en loonsverhoging.

Garantiebanen
In het sociaal akkoord is afgesproken dat werkgevers garantiebanen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Wij hebben met de werkgever afgesproken dat er drie garantiebanen komen binnen CRV.

Seniorenregeling
In de vorige Cao CRV waren afspraken gemaakt over een vierdaagse werkweek voor oudere medewerkers. Deze regeling stond in artikel 40 van de Cao CRV.
Deze regeling liep af op 1 januari 2018 en wij zijn nu druk aan het onderhandelen over een goede seniorenregeling die mogelijk is voor iedereen die daar de laatste jaren van zijn arbeidzamer leven gebruik van wil maken. Het tot stand komen van een goede seniorenregeling is een moeizaam proces tijdens deze onderhandelingen.

Het DI-budget (een duurzaam inzetbaarheidsbudget)
Dit is een budget dat ingezet kan worden voor opleidingen en trainingen. Het is de bedoeling dat de medewerkers 550 euro per jaar sparen (maximaal 4 jaar) en voor Monsternemers die meer dan 16 uur werken zou dit een budget zijn van 250 per jaar, ook op te sparen in 4 jaar. Ook hierover zijn we nog in onderhandeling. De werkgever wil dit namelijk niet alleen betalen maar wil ook dat er dagen van de werknemers voor ingeleverd worden.

Loonbod
Ook hier zijn we nog druk aan het onderhandelen. Er is nog steeds een behoorlijk verschil tussen onze voorstellen en die van de werkgever. Zoals jullie kunnen lezen hebben we een aantal onderwerpen besproken maar we zijn er echt nog niet.

Vervolg overleg
De zesde onderhandelingsronde zal plaatsvinden op donderdag 26 april. Wij houden jullie op de hoogte.

Namens FNV Agrarisch en De Unie,
Peter de Ridder
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 97
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid