Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Land- en tuinbouw reorganiseert? Meld het de bond!

Dat het in de Land- en tuinbouw bedrijfseconomisch niet voor de wind gaat is duidelijk. Verschillende bedrijven hebben het moeilijk en moeten reorganiseren. De sector verandert, de markt ook, de bank stelt hogere eisen en dus moet het bedrijf zich aanpassen. Wel handig om de bond dan te informeren

Het is niet uniek in de wereld. Bedrijven ontstaan en moeten van tijd tot tijd zichzelf veranderen. Dat gebeurt de ene keer doordat het een sortiment uitkiest dat niet loopt, de andere keer doordat de bank ingrijpt en tegenwoordig doordat op basis van de economische vooruitzichten, waarvan er ook een aantal achter ons liggen, de bank andere voorwaarden stelt die minder eenvoudig na te komen zijn door het bedrijf. Kortom, voor het bedrijf noodzaak om zich te veranderen om het hoofd proberen boven water te houden. Andere organisatiestrategieën, nieuwe markten, producten en/of sortiment, kortom toekomstgericht bezig zijn. Maar ook herstructureren en reorganiseren oftewel kostenreductie.

Allemaal redenen voor een werknemer om knap zenuwachtig te worden. Ben ik straks nog wel in beeld? Behoud ik mijn baan of misschien een deel van mijn baan? Ga ik er straks in inkomen op achteruit. En als dat zo is, moet ik dan genoegen nemen met een Vaststellingsovereenkomst of komt er een Sociaal Plan?

Allemaal vragen waarop (nog) geen antwoorden zijn te geven omdat er ook geen standaardantwoorden voor zijn. En nee zeker niet de antwoorden die je hoort op feestjes of bij een vage kennis die er ook wel eens wat over heeft gelezen.
Ook de bond heeft niet pasklare antwoorden, maar is wel in staat om met werkgevers te praten over dit soort zaken, is in staat om een ondernemingsraad (als die er is) bij te staan in dergelijke lastige processen.

Maar dan moet je het wel melden...

Jaap Bosma
@JaapBosma
@cnvlandentuinbo 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid