Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Kom naar bijeenkomst cao glastuinbouw (23-30 mei)

We zijn 10 onderhandelingsrondes verder en helaas hebben werkgevers ook het laatste bod van onze kant in negatieve zin gewijzigd en bij ons teruggelegd. Tijd om naar jou toe te komen en in gesprek te gaan over de cao glastuinbouw.

Jouw komst is erg belangrijk. Je geeft je mening en hiermee bepaal je de richting voor de verdere onderhandelingen van jouw cao. Het gaat immers om jouw arbeidsvoorwaarden die gewijzigd gaan worden en de gevolgen die dit voor jou en je collega's gaat hebben. Neem je collega's uit de sector dan ook mee, zodat we een duidelijk signaal en verhaal uit de sector krijgen. Niet-leden zijn ook van harte welkom.

Onderhandelingen

Veel tijd in deze onderhandelingen is opgegaan aan een nieuwe regeling voor overwerk en onregelmatig werk. Veel andere punten moeten nog verder uit onderhandeld worden. Over deze punten hebben we wel overeenstemming:

 • Looptijd van de cao wordt van 1 juli 2015 tot en met 1 juli 2018.
 • Gedurende de looptijd van de cao maken we van de 2 loongebouwen 1 loongebouw.
 • Uitzendkrachten hoeven geen reiskosten meer te betalen voor vervoer.
 • Geen ontduiking van de cao als er geen personeel in loondienst bij het bedrijf werkt.
 • Er komt een project rondom schuldenproblematiek voor werknemers in de sector.

Voor CNV Vakmensen ligt nog op tafel om in gesprek te gaan over uitzendkrachten en over meer eigen zeggenschap over je loopbaan. De arbeidsmarkt is erg aan het veranderen. CNV Vakmensen wil dat jij meer regie krijgt over jouw loopbaanontwikkeling en dat je hierbij ook financiële middelen ontvangt om jouw arbeidsmarktwaarde te verhogen, ook als dit gaat over toekomstplannen in een andere sector.

Arbeidstijdenregeling

Er komen 2 hoofdsystemen in de cao te staan:

 1. Basisregeling voor werknemers die in een regelmatig rooster werken.
 2. Jaarurenmodel voor werknemers die werken op basis van de seizoens- en gewasinvloeden.

In de beide regelingen worden toeslagen aangepast. Het verschil tussen het basisrooster en het jaarurenmodel is dat je in de basisregeling de overuren direct uitbetaald krijgt en in het jaarurenmodel op jaarbasis. Zo is er dus meer onregelmatige spreiding in je werkrooster mogelijk. De winst van een nieuwe regeling is dat het een begrijpelijke regeling wordt. Er komen heldere spelregels voor roosters. Zodat je ook een beetje weet waar je aan toe bent als werknemer en het beter controleerbaar is.

Het voorstel nieuwe regeling vind je in de bijlage (onder 'Downloads').

Flexibeler

Het gevolg van de nieuwe regeling is dat je een stuk flexibeler ingezet kunt worden door te werken met min- en plusuren en korte en lange werkweken. Hier tegenover zijn verschillende toeslagen weggevallen voor werken in het weekend en voor overuren. Je zult dus flexibeler ingezet kunnen worden in het jaarurenmodel, maar hiervoor een stuk minder toeslagen ontvangen. Hoeveel dit is hangt af van jouw situatie.

Wat is jouw mening hierover? Deel deze via t.westerink@cnvvakmensen.nl, bel 06-51202991 of kom naar één van de bijeenkomsten. Een overzicht van data en locatie vind je ook in de bijlage (onder 'Downloads'). Leg de uitnodiging ook neer op je werk en nodig collega's uit hun mening te geven over jullie sector.

Graag horen we of je aanwezig zult zijn op één van deze avonden, dit kun je doorgeven via: t.westerink@cnvvakmensen.nl.

Tamara Westerink
Bestuurder CNV Vakmensen
E: t.westerink@cnvvakmensen.nl
M: 06-51202991

Downloads

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid