Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Indonesische vakbondsleiders naar Keukenhof

Begin april zijn Indonesische vakbondsleiders op uitnodiging van CNV Internationaal in Nederland geweest, om te leren van ons ‘polderoverleg’. Maar ook een flinke dosis van ontspanning kon niet ontbreken en via het netwerk van CNV Land- en tuinbouw hebben zij genoten in de Keukenhof

In het kader van ontwikkelen van de sociale dialoog in West Java, ondersteunt CNV Internationaal een bijzonder project op dat Indonesisch eiland. Overheid, werkgevers en vakbonden proberen met elkaar een vorm van regulier op te zetten. Een soort van tripartiet overleg in de vorm van een forum.

In tegenstelling tot Nederland kent men dit overleg tussen partijen niet. De gouverneur stelt namelijk het minimum loon vast en op bedrijfsniveau kan men regelingen met elkaar overeenkomen. Deze zijn niet altijd bindend.

Door juist overleg te bewerkstelligen probeert het tripartiete forum van sociale partners in West Java hierin verandering te brengen. Zij hebben daarbij de Nederlandse situatie als voorbeeld. Wellicht kan men zelfs tot het opzetten van een CAO komen. Daar een ambitieus doel, voor ons de gewoonste zaak van de wereld.

Begin April waren de forumleden voor een studiereis naar Nederland om de Nederlandse situatie te beoordelen. Een ontspannend uitstapje mocht natuurlijk niet ontbreken en tegelijk werd daarmee de sterke kant van de Nederlandse economie ervaren; de tuinbouw. En wat is een uithangbord van de Nederlandse tuinbouw? Jazeker, de Keukenhof.  Met dank aan een paar bedrijven vanuit het netwerk van CNV Land- en tuinbouw, die de toegangskaarten voor de forumleden beschikbaar hebben gesteld.

Twitter: @cnvlandentuinbo

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid