Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Glastuinbouw: Op naar ronde acht

Inmiddels zijn we zeven onderhandelingsrondes verder zonder een nieuwe cao Glastuinbouw en is er al negen maanden geen actuele cao Glastuinbouw meer. Hoog tijd voor een nieuwe cao, maar wel één met goede afspraken voor jou. Op goede vrijdag onderhandelen we verder.

Diverse thema’s
In de negen maanden hebben we niet stil gezeten. Er liggen enkele ingewikkelde thema’s op tafel die strak gekoppeld zijn aan het bereiken van een akkoord. Éen van de thema’s is de WWZ. Over dat thema zijn enkele gesprekken geweest op het ministerie en ook de politiek roert zich. Er zit nu een verandering in de uitwerking die nadelig uitpakt voor groepen werknemers. We gaan hierover in gesprek met het ministerie omdat dat volgens CNV Vakmensen niet de bedoeling kan zijn.

Arbeidstijdenregeling
Een ander thema waar werkgevers een afspraak over willen maken is een aanpassing van de arbeidstijden en toeslagen. Werkgevers willen meer wisselingen in arbeidstijden om zo aansluiting te zoeken bij seizoensinvloeden in de sector. Zo hebben we gesproken over een jaar-urenmodel waarbinnen werknemers vier weken nul uren ingezet kunnen worden. Deze week of weken moeten aaneengesloten gepland worden en mogen niet gesplitst worden in dagen. Dat betekent wel dat je in andere weken meer uren moet werken om de uren in te halen. Werkgever moet vooraf aangeven of je in een jaar-urenmodel werkt of niet. De onderhandelingen over toeslagen voor overwerk en onregelmatig werk en zondagswerk staan nog op de agenda.

Uitzendkrachten
CNV Vakmensen wil graag de positie van uitzendkrachten versterken. Het is belangrijk dat elke kracht op de werkvloer gelijk behandeld wordt. Daarnaast willen we negatieve financiële voordelen weghalen om het zo aantrekkelijker te maken om eigen personeel in dienst te nemen.

Loon
In de afgelopen zevende ronde hebben we eindelijk een loonbod ontvangen. CNV Vakmensen is van mening dat er vanwege een goed jaar in de sector en een jaar stilstand in het loon de werknemers een goede loonsverhoging verdienen. Helaas geeft huidige voorstel van de werkgevers hier onvoldoende gehoor aan. Voor een cao van drie jaar bieden ze 4 procent loonsverhoging. Dat is voor ons niet akkoord ook gezien aanpassingen in de arbeidstijdenregeling. We hopen dat er de volgende ronde een bod komt dat recht doet aan waardering voor de werknemers.

Vragen
Heb je naar aanleiding van deze nieuwsbrief of je werk vragen of opmerkingen, neem dan gerust contact met mij op. Dat kan via t.westerink@cnvvakemsen.nl of telefonisch via 06-51202991.

Lid worden
Ben je nog geen lid, maar wil je graag meepraten over jouw sector? Neem dan contact met mij op. Ik hoor graag jouw informatie en ervaringen uit de sector en kan jou daarnaast meer vertellen over de voordelen van het lidmaatschap. Zie voor meer informatie ook: www.cnvvakmensen.nl.

Tamara Westerink
Bestuurder

16-1095/TW/rd

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid