Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Ex-werknemers Agrifirm dupe van nieuwe pensioenregeling

Ruim 500 ex-werknemers van Agrifirm zijn de dupe van een nieuwe pensioenregeling bij het bedrijf. Omdat de pensioenregeling bij een nieuwe verzekeraar wordt ondergebracht, lopen de ex-werknemers alle toekomstige indexaties mis.

De ex-werknemers blijven achter bij de oude pensioenverzekeraar, Interpolis Solidair. "Dit heeft grote gevolgen voor de waarde van hun pensioen", zegt bestuurder Frans van de Veen van CNV Vakmensen. "Het probleem beperkt zich helaas niet tot Agrifirm; ook andere bedrijven hebben hiermee te maken."   

Nadeel  

De pensioenregeling bij Agrifirm is niet ondergebracht bij een bedrijfstakpensioenfonds, maar bij een pensioenverzekeraar. "Dat heeft een groot nadeel", zegt Van de Veen. "Bij wisseling van pensioenverzekeraar blijven de gepensioneerden en de zogenaamde slapers achter. Dat pensioengeld blijft bij de oude verzekeraar en gaat nooit meer omhoog. Voor de ex-werknemers van Agrifirm betekent dit alle toekomstige indexaties aan hun neus voorbijgaan. En daar kunnen ze weinig tegen doen. Een oneerlijke situatie."  

Protest  

Gisteren protesteerde een groep ex-werknemers van Agrifirm - gesteund door de vakbonden - bij het hoofdkantoor van Agrifirm in Apeldoorn. Maar veel hoop op een oplossing heeft Van de Veen niet. "Ex-werknemers kunnen niet staken. Deze groep moet dus rekening houden met een lager pensioen dan ze hadden verwacht. En wat gebeurt er over vijf jaar, als het contract met de nieuwe verzekeraar afloopt? Als Agrifirm dan weer met een andere verzekeraar in zee gaat, is opnieuw een groep ex-werknemers de dupe."  

Verzekeraar of bedrijfstakpensioenfonds?  

Van de Veen ziet een vergelijkbare problematiek ook bij andere bedrijven die hun pensioen hadden ondergebracht bij Interpolis Solidair (bijvoorbeeld bij ForFarmers). Hij pleit ervoor om de pensioenregeling van een bedrijf, ook als deze misschien wat duurder is, als het kan onder te brengen bij een bedrijfstakpensioenfonds, zoals het Molenaarspensioenfonds. "Bij een bedrijfstakpensioenfonds telt de lange termijn. Er is een indexatie-ambitie, op basis van het rendement op het vermogen. Dat geeft op de lange termijn veel meer zekerheden voor werknemers én ex-werknemers. Daarnaast is de pensioenregeling van een bedrijfstakpensioenfonds transparanter, omdat er een jaarverslag is. En we kunnen als vakbonden meebesturen. Bij een verzekeraar hebben we geen inzage in de cijfers én geen invloed op de pensioenuitvoering."  

Voor de keus  

In veel ondernemingen zijn dit jaar, ook vanwege de nieuwe pensioenregels, gesprekken over de pensioenregeling en pensioenbeheer. Van de Veen: "Vooral de kleinere bedrijven staan voor de keus: verzekeraar of bedrijfstakpensioenfonds? Ik pleit voor het laatste. Dat vraagt van bedrijfstakpensioenfondsen de bereidheid om het voor bedrijven makkelijker te maken om toe te treden. Er zijn gelukkig bedrijfstakpensioenfondsen, zoals PME, die hier goede mogelijkheden voor bieden. Veel bedrijven sluiten zich daar bij aan. Tegelijkertijd zie je dat veel bedrijfstakpensioenfondsen zich nog beperken tot de eigen deelsector. Dat maakt het voor veel bedrijven - bijvoorbeeld in de sectoren chemie en voeding - op dit moment moeilijk om zich ergens bij aan te sluiten."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid