Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Eindbod cao loonwerk (LEO)

Een moeizaam cao proces van bijna een jaar heeft uiteindelijk geleid tot een eindbod van Cumela. Aangezien dit eindbod ver afligt van de inzet van CNV Vakmensen konden wij niet instemmen met dit bod en leggen we het daarom ter beoordeling aan de leden voor.

Tijdens de onderhandelingen heeft met name de wens van werkgevers om tot een jaarurenmodel te komen veel tijd en moeite gekost. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat invoering van een jaarurenmodel op dit moment niet haalbaar is.

De bedoeling was om hierna op korte termijn tot een nieuwe cao te komen waarin slechts een beperkt aantal onderwerpen zou worden opgenomen. De belangrijkste hiervan waren de looptijd in combinatie met de loonsverhoging. Tijdens de onderhandelingen kwamen we hier niet uit en dit heeft uiteindelijk geleid tot een eindbod van Cumela. In dit eindbod staat een looptijd van anderhalf jaar, van 1 juli 2014 tot en met 31 december 2015.  De loonsverhoging is 1,75% met ingang van 1 april 2015 en een éénmalige bedrag van € 175,- bruto (voor wie hiervoor in aanmerking komt, zie volledige tekst eindbod).

Het is nu aan de leden om een oordeel te geven over dit eindbod. Hierbij moet nadrukkelijk opgemerkt worden dat het afwijzen van het eindbod niet vrijblijvend is. Cumela heeft aangegeven dat zij niet verder kunnen gaan dan het eindbod. Met opnieuw onderhandelen komen we dan ook niet verder. Het afwijzen van het eindbod betekent dan ook dat er de bereidheid moet zijn om een betere cao af te dwingen door middel van acties.

De volledige tekst van het eindbod en het stemformulier zijn als bijlagen bij deze nieuwsbrief opgenomen. Het stemformulier moet uiterlijk maandag 13 april 2015 bij ons binnen zijn.

Geef uw mening via het stemformulier, het gaat tenslotte om uw cao.

Heino Smedes
Bestuurder
E h.smedes@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid