Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Definitief akkoord Sociaal Plan AB Vakwerk

In vervolg op ons pamflet van 30 mei jl hebben wij eindelijk helderheid gekregen over het proces en de uitvoering van het sociaal plan. De bonden hebben nu definitief met het sociaal plan ingestemd.

Onderhandelingsresultaat Sociaal Plan
De afgelopen maanden regelmatig overleg geweest met de directie over de voorgenomen herstructurering van AB Vakwerk en de gevolgen voor het personeel. Uiteindelijk hebben we een onderhandelingsresultaat (OHR) bereikt om de financiële gevolgen voor het personeel op te vangen. Een Sociaal Plan (SP) voor alle medewerkers die te maken hebben met deze reorganisatie, de directe en indirecte medewerkers.

Bepaling boventalligheid
Een belangrijk onderdeel van de reorganisatie is de manier waarop de boventalligheid gaat worden bepaald. Vakbonden vinden het belangrijk dat het op een goede manier gebeurd en dat het niet de schijn heeft van willekeurigheid, voorkeur of vriendjespolitiek.

De in het SP opgenomen aanwijzingsprocedure, de werkwijze die de directie voorstaat om de boventalligheid te bepalen, is de afgelopen periode door onze deskundigen en die van de AWVN uitvoerig besproken. AB Vakwerk zal het sociaal plan volgens de beleidsregels van het UWV uitvoeren en zal de werkwijze om de boventalligheid te bepalen goed op papier zetten. Deze verduidelijking wordt dan ook gebruikt om in de individuele gesprekken het besluit van de directie te verduidelijken.

Starten met reorganisatie
Dus nu is er definitief overeenstemming over het sociaal plan en kan de directie ook starten met de uitvoering van de reorganisatie bij de directe medewerkers. De indirecte medewerkers zijn als eerste groep geïnformeerd over de consequenties van deze reorganisatie. Het ligt in de planning om met de directe medewerkers na de zomerperiode de gesprekken te voeren.

Ondersteuning door de bond
De werknemer blijft altijd het recht houden om tijdens de UWV-procedure verweer te voeren tegen het ontslag en in het sociaal plan bestaat de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen de nieuwe functie indeling. De vakbondsleden kunnen met hun vragen bij de bond terecht.

Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw

T: @JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen

 

CNV Vakmensen gelooft in ontwikkeling van mensen. Wij ontwikkelen liever verantwoordelijkheid dan actie en doen dat door middel van de juiste kennis, het juiste middel en/of product en de juiste inzet door, van en voor vakmensen. Ontwikkel mee door jouw collega ook lid te maken. Dan wordt het samen ontwikkelen van vakmensen.

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid