Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Cao-onderhandelingen Bloembollengroothandel

De cao loopt is alweer aan het eind van zijn looptijd. Wij starten al op 18 mei met de eerste onderhandelingsronde. Check hieronder waar de bond alvast op inzet. Waar zet jij op in? Reageer naar de onderhandelingsdelegatie

Cao-onderhandelingen snel van start

Het einde van de cao komt in zicht. Vrijdag 18 mei is de eerste ronde al gepland en 29 mei is de tweede ronde gepland. Als het allemaal een beetje meezit dan hopen we op een nieuwe cao voordat de oude afloopt. Een nobel streven?

Waar zou jij op inzetten?

Iedereen wil graag er iets bij hebben als er weer nieuwe onderhandelingen komen. Waar liggen jouw aandachtspunten en wat betekent voor jou ‘iets erbij’? En kun je dat motiveren met voorbeelden uit jouw bedrijf?

De voorstellen van de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen zijn gebaseerd op een looptijd van 1 jaar. Op de onderwerpen Loon, Ontwikkeling, Flexibiliteit en Veiligheid, zetten wij alvast het volgende in:

  • Onder het kopje “Beloning, kosten en vergoedingen” stellen wij voor om de lonen met 3,5% te verhogen, de afstandsvergoeding (geregeld in art. 07.02) op te hogen naar het wettelijke regeling van 19 cent per kilometer en de overige vergoedingen ook met de loonsverhoging verhogen.
  • Onder het kopje “Ontwikkeling in de sector, de onderneming en de werknemer” doen wij een heel aantal voorstellen. Een seniorenregeling (de 80/90/90-regeling) als antwoord op het vergrijzend personeelsbestand.
  • CNV Vakmensen streeft ook naar meer balans tussen interne en externe flexibiliteit en het mogelijk maken van meer zekerheid in werk en inkomen. Ook voor de externe flexibele krachten. De vraag is op welke manier werkgevers hieraan een bijdrage leveren. Belangrijk als je als sector ook in de toekomst nog interessant voor werknemers wilt zijn. Dit vergt anders denken en veranderbereidheid. Ook op dit vlak wil CNV Vakmensen afspraken maken over hoe werknemers hierin betrokken worden. Denk daarbij dan aan (mede)zeggenschap, persoonlijke ontwikkeling en loopbaanplanning (oftewel, hoe boeiend is de sector om jou te binden?).
  • Tenslotte wil de bond ook nog geregeld hebben dat er een goed en duidelijk zowel op fysiek als mentaal vlak veiligheidsbeleid komt waaronder het instellen van een vertrouwenspersoon.

Reageren kan altijd

Hoewel het wel heel erg kort dag is, rekent de onderhandelingsdelegatie er op dat dit goede voorstellen zijn en dat jij die steunt. Zijn er desondanks nog onderwerpen die jij belangrijk vindt om ook te regelen of die je op zijn minst kenbaar wilt maken? Stuur een mailtje naar de onderhandelingsdelegatie.

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen Kees Aangeenbrug en Jaap Bosma

Twitter: @JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid