Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Cao Bedrijfsverzorgingsdiensten: weg met de AVV?

Nog steeds ‘gedoe’ om de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). Werkgevers houden vast aan ‘AVV weg ermee’. Twee OH-rondes zijn daarom geschrapt. De cao-commissie heeft knopen geteld en doorgehakt. AVV is niet meer een absolute voorwaarde, maar vergt wel nadere uitwerking in de cao.

Gedoe rondom AVV

Wij waren met de WAB overeengekomen om de vorige cao voor Algemeen Verbindend Verklaring aan te bieden bij het ministerie. De WAB heeft haar statuten er zelfs op aangepast. Helaas heeft het ministerie besloten dit verzoek niet meer in behandeling te nemen omdat die AVV-procedure te laat was aangevraagd. Direct na het aflopen van de cao heeft de WAB haar statuten weer teruggedraaid omdat zij geen ‘pottenkijkers’ in haar vereniging wil toelaten. Weg mogelijkheid om opnieuw te kunnen aanvragen. Hierover is tijdens de laatste onderhandelingsronde veel gedoe over ontstaan. Verwijten over en weer. Zij willen niet en wij wel. Resultaat het opschorten van twee onderhandelingsrondes en de cao-commissie BVD heeft er flink over nagedacht.

Cao met of zonder AVV

De cao-commissie heeft uitvoerig de voor en nadelen op een rijtje gezet. Een cao met of zonder AVV. Uiteindelijk is de conclusie getrokken dat een cao belangrijk. Maar als wij een cao zonder AVV accepteren, onder welke condities kan dat dan gebeuren? Wij willen voorkomen dat de bedrijfsverzorger door de uitzendkracht wordt vervangen. Dat komt zelfs voor door de eigen AB-uitzendkrachten in te zetten. Interne concurrentie dus. Dat wisten we al lang, maar dat is wat wij willen voorkomen. Immers de bedrijfsverzorgers leveren kwaliteit (en continuïteit) en dat is wat telt in deze sector. Onze inzet is daarom dat als de reductieregeling aan de orde is, alleen de bedrijfsverzorger kan worden ingezet en niet een (eigen) uitzendkracht.

Onze inzet zonder AVV

CNV Vakmensen wil dus verder praten over een cao zonder AVV maar dan wel de volgende zaken god geregeld hebben:

  • Werkzaamheden die worden gedaan op basis van de reductieregeling, moet worden gedaan door gekwalificeerde Bedrijfsverzorgers.
  • Duurzaam werken is een ‘hot item’ en moet in de cao concreet worden gemaakt. Wij noemen dat Fit in Lijf, Hoofd en Baan en die kun je nog eens nalezen in de CNV-voorstellen.
  • De stand van zaken m.b.t. de loonsverhoging is dat er nu een bod ligt van 1,5% per 1 april 2017 en 1,5% per 1 oktober 2017 in combinatie met een striktere naleving van de Arbeidstijdenwet, de periodieke gezondheidscheck, het persoonlijk scholing– en ontwikkelbudget en de seniorenregeling.
  • Ook belangrijk is dat een aantal ‘interne zaken’ op orde komen zoals de administratie- / registratiesystemen. Dat het duidelijk is dat ziekte-uren ‘gewerkte’ uren zijn etc.

Tenslotte

Woensdag 14 juni wordt er verder onderhandeld over de nieuwe cao. De inzet van CNV Vakmensen is om er uit te komen. Maar dan moeten werkgevers ook bewegen. Heb jij een mening, toevoeging of opmerking? Klim in de ‘compu’ en stuur je mail naar de cao-commissie.

Jaap Bosma Bestuurder Land- en tuinbouw

Twitter: @JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid