Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Cao Bedrijfsverzorgingsdiensten alweer ten einde

De cao kwam laat tot stand en is sinds 1 juli '16 alweer passé. Nee, geen AVV gekregen! Wel is en blijft de cao op alle AB-werknemers van toepassing. Vooruitkijken en na de vakantie weer focussen op nieuwe onderhandelingen, maar ook ingaan op hoe jij je werk ervaart. Jouw reactie is dus van belang.

AVV

Een van de voorwaarden van CNV Vakmensen om te komen tot een cao was de cao Algemeen Verbindend Verklaard te krijgen. Dat is niet gelukt. De cao is door de cao-partijen CNV Vakmensen en WAB ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken. Helaas vond het ministerie de termijn te kort om een AVV-verzoek in behandeling te nemen.

Wat betekent dat nu voor jou? Wel of niet een AVVerklaarde cao BVD maakt geen enkel verschil voor de werknemers van de AB-bedrijven. De cao is (en blijft) een feit en is op jou van toepassing. Moet je nu proberen onder de cao uit te komen en stoer de cao afwijzen? Ik lees dat dit door FNV wordt geadviseerd. Ik kan hiervan alleen maar zeggen dat de werkgever deze cao moet toepassen op alle werknemers. Ik vraag me af of een rechter het werknemers belang in dit specifieke geval boven dat van werkgever zal stellen.

Op naar een nieuwe cao

De huidige cao liep tot 1 juli 2016 en dat ligt inmiddels al weer achter ons. Kortom de cao is alweer ten einde. Op naar een nieuwe cao. De cao-commissie wil weer verder en gaat zich richten op een nieuwe cao. Na de vakantieperiode wordt dat serieus opgepakt en is de focus weer gericht op de voorstellen voor een nieuwe cao. De tekst van deze cao vind je overigens op deze webpagina onder downloads

Jouw ervaringen

CNV Vakmensen had zich bij de vorige onderhandelingen erg gericht op het verbeteren van de bedrijfsprocessen. Planning en een eerlijke verdeling van de uren, logischer op elkaar afstemmen van de klussen, Functioneren, Ontwikkelen en Beoordelen, het ouder worden en hoe wordt jij behandeld … als nummer of als werknemer die een waardevolle bijdrage levert.

Wij horen graag hoe jij bovenstaande onderwerpen ervaart bij jouw werkgever. Gaat het goed of juist niet. Waar loop jij tegen aan en waar kunnen anderen van leren. Ongenuanceerde negativiteit kunnen we niets mee! Jouw ongezouten kritische of positieve ervaring is van harte welkom.
De cao-commissie komt op donderdag 8 september weer bij elkaar.
Voor wie nog mag wens ik je namens de cao-commissie een fijne vakantie en ik hoop na de vakantieperiode veel van jullie reacties te kunnen lezen.

 

Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw

Volg ons op twitter: @JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid