Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Land en tuinbouw - nieuws

Alles moet anders in de cao Glastuinbouw

De cao sluit onvoldoende aan bij de ontwikkelingen in de sector vinden werkgevers Glastuinbouw. Het moet anders, eenvoudiger, slechts basisafspraken en vooral ruimte voor maatwerk op bedrijfsniveau. CNV Vakmensen: als verandering alleen verslechtering is, dan zijn wij tegen! Donderdag 12 juli verder

Onderhandelingsproces

De eerste ronde begon verrassend. Werkgevers vinden dat de cao onvoldoende aansluit bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de economische bedrijvigheid binnen de glastuinbouw. Werkgevers willen wel een cao. Maar de cao moet anders, eenvoudiger, met basisafspraken en ruimte voor maatwerk op bedrijfsniveau.

Er zijn veel verschillende typen bedrijven. En de situatie nu is heel anders dan vroeger toen cao tot stand kwam. En niet te vergeten de vele arbeidsmigranten. Dat zorgt voor ander arbeidsklimaat. Dus het moet anders en dus willen werkgevers scoren op onderwerpen die te maken hebben met wanneer werken, hoeveel werken, is de zaterdag een normale werkdag, kun je dagen omruilen en anders omgaan met de toeslagen. Uiteraard ook afspraken maken over duurzame inzetbaarheid, veilig en gezond werk en werknemers zo gevarieerd mogelijke werkzaamheden laten verrichten. Bij dat laatste, vinden de werkgevers, past het huidige systeem van functiewaardering niet bij en dat moet dan ook op de schop. Vooral de functies medewerker glastuinbouw I en II en de definitie van enkelvoudige handeling en werken onder directe leiding en toezicht past niet meer.

CNV Vakmensen mist de samenhang in de voorstellen van de werkgevers. Wij lezen ook niet hoe zij het willen realiseren en welk resultaat er mee wordt bereikt. Draagt dit bij aan een aantrekkelijke sector met een goed imago en waarin het plezierig werken is en een fatsoenlijk loon wordt verdiend? Werkgevers hebben vooralsnog geen concrete voorstellen gedaan om tot dit resultaat te komen.
CNV Vakmensen is daar duidelijk over: als verandering alleen verslechtering betekent, dan zijn wij tegen!

Voorstellen CNV Vakmensen

Onze inzet namens de leden is veel concreter dan de werkgevers leuk vinden. Wij willen een loonsverhoging van 3,5%, de reiskosten verbeteren en de overige (onkosten) vergoedingen verhogen met de loonsverhoging. De bond wil werken aan meer inkomenszekerheid voor mensen die werkzaam zijn in de glastuinbouw. Ook willen we concrete afspraken maken over de naleving van de cao en om dat te kunnen controleren. Onze complete voorstellenbrief voor de nieuwe cao glastuinbouw is op deze pagina te downloaden.

Het vervolg

Wij zullen in een soort van ‘snelkookpan’ verder gaan met de onderhandelingen. De volgende onderhandelingen staan gepland op donderdag 12 juli (ochtend), maandag 16 juli (middag), woensdag 18 juli van (ochtend) en donderdag 19 juli (middag).

Vragen en aanvullingen?

Heb jij vragen, opmerkingen of gewoon een blijk van waardering en steun? Meld ze ons.
Stuur de onderhandelingsdelegatie een mailtje.

Onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen
Rick van Rijn (kaderlid), Jeroen Warnaar en Jaap Bosma (bestuurders)

Twitter: @JaapBosma | @cnvvakmensen

.
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid