Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Weefselkweek - Nieuws

Digitaal boekje cao Weefselkweek is uit

Na lang getouwtrek, is de cao voor de weefselkweeksector eindelijk een feit. De teksten zijn naar ieders tevredenheid opgeschreven en in digitale vorm beschikbaar. De cao kent een looptijd van 16 maanden en gaat op 1 oktober 2011 en duurt tot en met 28 februari 2013.

Deze cao heeft veel voeten in de aarde gehad. Een bepaalde periode zijn de onderhandelingen geschorst omdat er een behoorlijk visie-verschil is tussen bonden en werkgevers. Verschil van mening en inzicht over de loonsverhoging, een werkgeversbijdrage ("vakbondstientje") en ontwikkeling van werknemers. Dit heeft er toe geleid dat de werkgevers een eindbod op tafel hebben gelegd, die vervolgens weer hebben ingetrokken om daarna toch weer een eindbod op tafel te leggen. "Allemaal erg verwarrend", volgens bestuurder Jaap Bosma.

"Werknemers niet teveel ontwikkelen"

Over ontwikkeling van werknemers is al helemaal een verschil van inzicht. Niet ontwikkelen zouden bovenaan het lijstje moeten staan als we terugdenken aan de discussie. Er werd vanuit de werkgever gesproken over: "als je werknemers ontwikkelt dan loopt je als werkgever een veel grotere kans dat werknemers hun heil ergens anders gaan zoeken, kortom dan gaan ze lopen en dat willen we niet".

Eindbod cao geaccepteerd

Het is niet voor niks dat de onderhandelingen zo lang duurden voordat er een cao is afgesloten met als startdatum 1 oktober 2011. Uiteindelijk is er dus een eindbod neergelegd die de leden van de bonden maar hebben geaccepteerd. Beter een cao dan helemaal geen. De loonsverhoging van 2,5% per 1 oktober 2012, lijkt een behoorlijke, maar moet wel worden gezien als een vergoeding voor de voorliggende periode.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid