Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Tuinzaadbedrijven - Nieuws

Personeelsbijeenkomsten Syngenta over pensioenen

Syngenta (Seeds en Crop Protection) gaat haar pensioensysteem aanpassen. De wet maakt én een aflopend contract met Delta Lloyd maken dat noodzakelijk. De OR en vakbonden zijn hierbij betrokken. Binnenkort volgen 4 informatiebijeenkomsten.

Pensioenaanpassingen Syngenta


Maandag 13 oktober zijn de vakbonden geïnformeerd over de ophanden zijnde herstructurering van de pensioenen bij Syngenta. Door veranderende wetgeving, aflopen van het pensioencontract bij Delta Lloyd en proberen de kosten met betrekking tot pensioenen te beheersen, is Syngenta aan de slag gegaan om de verschillende pensioensystemen die het bedrijf heeft, te herzien.

De vakbond er bij gehaald


Dit proces is al een poosje aan de gang en op aandringen van de OR zijn de vakbonden er ook bijgehaald. Per slot van rekening is pensioenen een onderdeel van de cao Tuinzaadbedrijven en hebben de bonden namens hun leden er ook nog wat over te zeggen. Vandaag is daarover in Enkhuizen het eerste overleg geweest met de directie én de Ondernemingsraad.

Vragen over oorzaak en gevolg


Door Syngenta is er al voorwerk verricht, maar omdat het nogal een complexe materie is, moet er nog wat werk gedaan worden om de effecten van een nieuwe regeling goed duidelijk te krijgen. Ook willen de vakbonden weten of de nieuwe regeling passend is voor de werknemers en wordt er nog gerekend aan verschillende voorbeelden van werknemers (maatmensen) zoals die voorkomen bij Syngenta. Wij noemen dat ‘aan de knoppen draaien’ en willen natuurlijk weten welke effecten dat oplevert aan de kostenkant (interessant voor Syngenta) en aan de premiedruk en de uiteindelijke pensioenopbouw, interessant voor de werknemer. 

Syngenta is daar nu mee aan het werk en levert ons de gevraagde informatie. Op vrijdag 24 oktober zullen de vakbonden dat met Syngenta bespreken zonder dat wij daar een keuze in zullen gaan maken.

Personeelsbijeenkomsten


In 4 personeelsbijeenkomsten zullen de resultaten worden duidelijk gemaakt aan het personeel. Iedereen is daarbij uitgenodigd en zal in staat worden gesteld om de bijeenkomst bij te wonen. De managers zijn hiervan op de hoogte gebracht om dit mogelijk te maken.

De personeelsbijeenkomsten zijn als volgt gepland:
  • Maandag 10 november: middagsessie te Enkhuizen
  • Dinsdag 11 november: ochtend- en een middagsessie te Enkhuizen
  • Woensdag 12 november: middagsessie te De Lier
  • Vrijdag 13 november: ochtendsessie te Bergen op Zoom

De juiste tijden en de precieze plaats in de vestiging worden door Syngenta doorgegeven.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid