Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Tuinzaadbedrijven - Nieuws

Cao Tuinzaad hangt vooral op het loon

Donderdag 20 maart is er informeel gesproken over mogelijkheden in de cao Tuinzaad. Het fenomeen loon blijft een lastige hobbel omdat de drie elementen, loonsverhoging, FUWA-onderzoek en 'De Mediaan' hanteren, creativiteit vereist en over grenzen heen stappen. Hieronder de stand van zaken.

Duidelijke beloningsinzet

CNV Vakmensen houdt van een duidelijkheid en heeft de behoefte van de werknemers vertaald naar 3 beloningselementen:
  • Een loonsverhoging van 3% voor alle lonen in de tuinzaadbedrijven.
  • De loonschalen A, B, C, D en E in fasen ophogen naar de zogenaamde ‘Mediaan’ waar werkgevers zich graag spiegelen. Top-bedrijven willen fatsoenlijk belonen en dat spreekt ons aan. Dus op naar de 'Mediaan'
  • Een upgrade van de functiebeschrijvingen (FUWA) voor de hogere loonschalen. Wij willen daarmee meer duidelijkheid creeëren of de werkzaamheden nog wel in lijn liggen met de huidige functiebeschrijvingen en natuurlijk of er dan ook wel goed wordt beloond.

Piketpaaltjes

De onderhandelingsronde van 11 maart zijn de piketpaaltjes neergezet en zijn alle voorstellen van zowel werkgevers als werknemers aan de orde gekomen, zijn argumenten (nogmaals) gewisseld en zijn er keuzen gemaakt. Zo is bijvoorbeeld de ploegentoeslag besproken en zijn wij bereid om toe te geven dat de 3-ploegentoeslag wordt verhoogd naar 19%, maar maken wij ons hard voor 15% voor de 2-ploegentoeslag, terwijl werkgevers nog maar op 14% zitten. Zijn bonden bereid om de gevraagde werkgeversbijdrage van € 25,- in de ziektekosten te laten schieten als er maar een fatsoenlijke loonsverhoging komt. Lijken we er op het punt van een goede beschrijven van de zaterdaghulpen uit te komen en is een afspraak over medezeggenschap en OR-werk in de maak zoals ook voor consignatie om maar een paar onderwerpen te benoemen.

Informeel overleg

Maar de beloningsvoorstellen liggen toch zwaar op de maag en daarom was besloten om 20 maart informeel de koppen bij elkaar te steken. Informeel overleg dus waar wij het voornamelijk over het vraagstuk beloning gehad hebben. Elkaars standpunten verduidelijken en aftasten waar oplossingsrichtingen liggen. En nee, het is nu nog niet te zeggen of we er uit komen, maar het beloningspakket is wel duidelijker geworden en ook welke visie wij, de vakbonden, daarop hebben. Daar waar werkgevers eerst nog het zochten in een gedifferentieerde beloning (1% voor iedereen en een extra beloning van 1% voor de loonschalen A t/m D) komen zij wel meer in onze richting om een loonsverhoging voor alle lonen toe te passen, om daarnaast de loonschalen A t/m D te verlengen en het hele ORBA-systeem te updaten.

Oplossingsrichtingen die ons aanspreken, maar er is nog wel een kloof te overbruggen, want CNV Vakmensen wil nog steeds 3% loon. Of we dat uiteindelijk realiseren? Dat weten we niet natuurlijk, maar we gaan ervoor.

Zonder bond komt geen cao van de grond!

Wij doen ons best om een goed cao-resultaat af te spreken met respect voor zowel werknemers als werkgevers. Als je merkt dat je collega deze mail niet heeft ontvangen, stuur dan gewoon door en meld dat hij/zij lid kan worden want dat geeft voorsprong in de informatie en arbeidsvoorwaarden. Zonder bond komt geen cao van de grond!

Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw
@JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid