Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Grontmij - Nieuws

Onderhandelingsresultaat cao Grontmij Nederland

Drie maanden na aftrap heeft CNV Vakmensen een onderhandelingsresultaat bereikt met Grontmij over een cao, inclusief Sociaal Plan, beide met een looptijd tot en met 31 december 2014.

Aan dit onderhandelingsresultaat ging veel overleg vooraf. Het begon allemaal met de eigen voorstellenbrief, gevolgd door de voorstellenbrief van Grontmij van 1 november 2013. Daarna volgden de overleggen, het rondje land van de Grontmij-onderhandelingsdelegatie, onze tussentijdse ledenraadpleging, enzovoorts. Dit gebeurde allemaal voor de jaarwisseling. In een gezamenlijk communiqué medio januari meldden Grontmij, De Unie en CNV Vakmensen dat het overleg van 10 januari 2014 voldoende mogelijkheden biedt om het overleg c.q. de onderhandelingen begin februari voort te zetten.

Op dinsdag 4 februari hebben wij onderhandeld op basis van een integraal cao-bod van Grontmij. Er gebeurde van alles, maar feit is dat op woensdag 5 februari 2014 CNV Vakmensen een onderhandelingsresultaat heeft bereikt. Een resultaat dat er – gelet op daar waar we startten – mag zijn. Het uiteindelijke bod van Grontmij is in onze ogen ‘te klein voor een tafellaken en te groot voor een servet.” Ofwel: niet goed genoeg voor een principe-akkoord, goed genoeg om niet aan te sturen op (wederom) een eindbod. En dus een onderhandelingsresultaat.

 Enkele highlights uit het onderhandelingsresultaat:

 • Looptijd van 15 maanden, dus tot en met 31 december 2014;
 • Het recht op leeftijdsdagen wordt bevroren per 1 januari 2014. Bij 60 jaar en 65 jaar hebben/krijgen werknemers het recht op respectievelijk maximaal 40 en 48 uur extra verlof;
 • Een toegekende persoonlijke toeslag bij functieschaalverlaging vanaf 1 januari 2014 wordt in 24 maanden in vier stappen helemaal afgebouwd;
 • Twee keer een structurele salarisstijging van 0,5 procent: per 1 juli en 1 december 2014;
 • Sociaal Plan, zoals dat gold tot 1 januari 2014 wordt (materieel) ongewijzigd voortgezet tot en met 31 december 2014.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de definitieve tekst. Op maandag 10 februari worden de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i gezet.

Partijen hebben aangegeven dat het van belang is om de tekst van dit onderhandelingsresultaat zo spoedig mogelijk na maandag 10 februari onder de aandacht te brengen van de medewerkers van Grontmij. Vooruitlopend hierop is via Insite de mededeling gedaan dat er een onderhandelingsresultaat is bereikt.

Na ondertekening van de tekst van het onderhandelingresultaat ontvangt u van ons een brief met als bijlagen deze tekst en een antwoordformulier. Wij leggen daarmee u dit onderhandelingsresultaat te beoordeling en ter stemming voor. Uiteindelijk wordt bij meerderheid van stemmen besloten of dit onderhandelingsresultaat kan worden omgezet in een definitief akkoord.

Mocht u over deze nieuwsbrief nog vragen hebben, dan kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen via aem.peper@vakmensen.nl.

 

 

Emiel Peper, bestuurder 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid