Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Open teelten - Nieuws

Werkgevers open teelten: 10 procent inleveren

CNV Vakmensen wil dat de werkgevers in de open teelten (akkerbouw, groenteteelt en de fruit-, bomen- en bloembollenteelt) hun voorstellenbrief voor een nieuwe cao door de papierversnipperaar halen. "Waar ze nu mee komen, betekent dat een groot aantal werknemers maar liefst 10 procent moet inleveren", constateert onderhandelaar Henry Stroek van CNV Vakmensen. "Dan neem je de werknemers echt niet serieus."

De cao open teelten geldt voor ongeveer 28.000 vaste krachten en 72.000 flexkrachten. De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen vandaag vast op alle verslechteringen die de werkgevers willen doorvoeren.

Daarom doet Stroek een dringend beroep op de werkgevers om voor de volgende onderhandelingen, op 17 juni, met een nieuwe voorstellenbrief te komen.

Meer uren voor hetzelfde loon

"Veel werknemers werken voor het minimumloon. Ze moeten straks, als de werkgevers hun zin krijgen, nog meer uren gaan werken voor hetzelfde loon", zegt Stroek. "Dat betekent dat ze, terwijl ze al zo ontzettend weinig verdienen, aan koopkracht gaan inleveren. Want alles wordt duurder."

De werkgevers willen ook de arbeidsvoorwaarden van ingeleende uitzendkrachten verslechteren. Ook zij moeten meer uren gaan werken voor hetzelfde geld.

De voorstellenbrief bevat verder verslechteringen op het gebied van arbeidsomstandigheden. Stroek: "De werkgevers willen bijvoorbeeld in negatieve zin kunnen afwijken van de Arbeidstijdenwet. Wettelijk kan dat helemaal niet."

CNV Vakmensen wil volwaardige cao

CNV Vakmensen pleit er juist voor dat een volwaardige cao wordt afgesproken. "Geen race naar de bodem, maar een cao die recht doet aan de werknemers", vindt Stroek.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid