Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Loonwerk - Nieuws

Drukte in de cumelasector en de cao loonwerk

De cao loonwerk is in februari 2012 tot stand gekomen en sindsdien zijn er verschillende zaken in gang gezet. De sector is druk (bezig geweest) met een nieuwe naam en het Levensfasebewust Personeelsbeleid (LFBPB).

“Al zou morgen de wereld vergaan, dan nog plant ik vandaag een boom”.
Op de dag dat velen denken dat volgens de Maya’s de wereld zal vergaan, maak ik deze nieuwsbrief om de Vakmensen bij te praten over de sectorontwikkelingen.

Van loonwerksector naar cumelasector

De nieuwe naam voor de loonwerksector wordt cumelasector. Velen voelen zich niet aangesproken door de naam loonwerksector. Het dekt (inmiddels) de lading ook niet meer omdat ook andere werkzaamheden onder deze sectornaam worden uitgevoerd. Dus de nieuwe naam is een afkorting van cultuurtechniek, mestrijders en landbouwwerktuigen: cumelasector.

Hoe wil jij worden genoemd?

Worden de werknemers nu ineens cumelawerkers genoemd? Wat mij betreft niet, want dat dekt vast en zeker niet de aard van de werkzaamheden die JIJ dagelijks doet. Maar hoe moet ik JOU nu wel noemen? Hoe noem JIJ jezelf, als je aan anderen vertelt wat voor werk JIJ doet? Vertel het Jaap Bosma

Levensfase Bewust Personeelsbeleid (LFBPB)

In de cumelasector is d.m.v. van een enquête onderzoek gedaan in het kader van Levensfase Bewust Personeelsbeleid (LFBPB) met als doel (duurzame) inzetbaarheid van medewerkers. Er is een rapport geproduceerd met een aantal conclusies, waaronder de volgende: samenwerken is een belangrijke bindingsfactor voor medewerkers. Vooral stijl van leidinggeven heeft invloed op de keuze om als eerste binnen of buiten de sector een baan te zoeken. Als de onderlinge samenwerking (ook met de leidinggevende) goed is, wordt minder snel naar een andere baan binnen of buiten de sector gezocht.

Vervolg en verdere uitwerking

CNV, FNV, HZC en Cumela hebben het bureau ALTA in de arm genomen om voor de cumelasector een communicatieplan te ontwikkelen met communicatiemiddelen en dito activiteiten op het gebied van HRM-beleid en/of LFBPB. Een eerste sessie (ook wel ‘pitch’ genoemd) zag er veel belovend uit, met veel mogelijkheden om op bedrijfsniveau uit te kunnen voeren bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘Apps’. Dit wordt dus nog verder uitgewerkt en je hoort hierover zeker meer!

Professionals voor sectoradvies

Wil JIJ, als professional, samen met andere CNV-leden die in de cumelasector werken, je inzetten voor de bond, je kennis delen over bijvoorbeeld LFBPB n ander zaken m.b.t. personeelsbeleid, maar ook kennis halen en energie op doen door met andere professionals te praten over de toekomst van deze sector? Kom dan meepraten en stuur een mail naar Jaap Bosma.

Meer informatie

Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw
twitter: @cnvlandentuinbo of @JaapBosma of #CAOLEO

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid