Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Loonwerk - Nieuws

CNV Vakmensen steunt onderzoek ziekte van Lyme

Wie in het groen werkt, kan er niet om heen: er bestaat kans op een tekenbeet. Uit onderzoek blijkt dat tekenbeten en Lyme twee tot drie keer vaker voorkomen in de groene sectoren dan bij de algemene beroepsbevolking.

De schatting is dat tot 25 procent van de werknemers jaarlijks in contact komt met tekenbeten. Bij ongeveer 2 procent van de beten treedt de ziekte van Lyme op. Dit kan voorkomen worden!

De sectoren bos en natuur, mechanisch loonwerk en hoveniers en groenvoorziening willen er alles aan doen om de vervelende gevolgen van een tekenbeet te voorkomen en de voorlichting aan werkgevers en werknemers/zelfstandigen verder te verbeteren. Daarom voert Stigas, in opdracht van FNV, CNV Vakmensen, Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE), Branchevereniging VHG en CUMELA Nederland een onderzoek uit naar teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Het is een vragenlijstonderzoek onder werkgevers én werknemers/zelfstandigen. Omdat het onderzoek voor de tweede keer wordt uitgevoerd binnen de sectoren bos en natuur en hoveniers en groenvoorziening wordt bovendien duidelijk of er de afgelopen jaren zaken veranderd zijn. Ondanks dat er veel voorlichting is gegeven, komen tekenbeten en de ziekte van Lyme nog steeds voor.

Werkt u in het groen? Doe mee! Iedereen die in de sectoren hoveniers en groenvoorziening, bos en natuur en het mechanisch loonwerk werkt, kan meedoen. Deelname is belangrijk voor de sectoren, maar ook voor uzelf. Meld u hier aan voor het onderzoek. Wij verzoeken u de link ook te delen met collega’s en/of uw werkgever. Zo hebben we een groter bereik!

Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Tanja de Jong: tanja.de.jong@stigas.nl Lees meer over teken en tekenbeten op: www.weekvandeteek.nl

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Henry Stroek (Hoveniers)
bestuurder
E.: h.stroek@cnvvakmensen.nl
M.: 06 22 45 21 95

en Jacqueline Kraan (Bos en Natuur)
bestuurder
E.: j.kraan@cnvvakmensen.nl
M.: 06 51 60 20 48

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid