Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Loonwerk - Nieuws

CAO Loonwerk wordt verlengd met een loonsverhoging

Na het staken van de onderhandelingen vorig jaar is het lang stil gebleven. Stikstof-problematiek en de corona-crisis hebben het proces ook niet geholpen. Maar alsnog hebben werkgevers gehoor gegeven aan onze oproep om een einde te brengen aan deze situatie.

We zijn het eens geworden over een overbruggings-cao.

Onzekere tijden
Met de werkgevers (Cumela) hebben we de mogelijkheden besproken om tot afspraken te komen die in elk geval op korte termijn moeten leiden tot een loonsverhoging. In de huidige situatie is het moeilijk om met zekerheid te kunnen voorspellen hoe de bedrijven zich ontwikkelen. De zorg is uitgesproken dat ook in het Loonwerk de gevolgen van de corona-pandemie voelbaar zullen worden; alleen weten we niet in welke omvang. Zeker is dat de gevolgen niet voor elke onderneming gelijk zullen zijn.

Overbruggen
Om dan toch een basis te leggen voor de toekomst hebben we afgesproken dat we een cao afspreken voor een korte periode met een loonsverhoging die over deze periode wordt betaald. Uitdrukkelijk hebben we daarbij besproken dat we eigenlijk een cao willen sluiten met daarin afspraken over belangrijke onderwerpen zoals seniorenregeling, ontwikkeling van vakmensen, naleving van de cao in de bedrijven etc. Dit kost echter meer tijd en daarom hebben we afgesproken om in september van dit jaar te starten met de cao-onderhandelingen 2021, waarin al deze onderwerpen op de agenda zullen staan. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat we het cao-overleg dat in september 2019 is vastgelopen een jaar later gaan hervatten met een overbruggings-cao om dit mogelijk te maken.

Het eindbod cao loonwerk/ landbouw exploiterende ondernemingen houdt in:

  • De cao loopt tot en met 31 december 2020.
  • Loonsverhoging 1,85 procent per 1 juli 2020 (weekloners per 14/7).
  • Regeling Onwerkbaar Weer wordt aangepast om dubbele aanspraak te voorkomen; werkgever mag tijdens deze regeling geen derden inschakelen voor hetzelfde werk.

Wat vindt de cao-commissie
De kaderleden van CNV Vakmensen hebben als lid van de cao-commissie overleg met elkaar gevoerd over de inhoud van de overbruggingsafspraken. Omdat de verwachtingen naar de nabije toekomst onzeker zijn én in september wordt gestart met de onderhandelingen voor de nieuwe cao 2021 zijn zij akkoord met de inhoudelijke aanpassingen van de cao in het overbruggingspakket.

Jouw stem telt
Leden van CNV Vakmensen krijgen uiteraard de gelegenheid om hun mening te geven; tot vrijdag 10 juli kun je jouw mening geven over de inhoud van de overbruggings-cao; uiteraard kun je daar ook opmerkingen kwijt.

Klik hier om te stemmen.

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door.

Om je stem uit te brengen ga je naar: https://bit.ly/38ek9v9. Deze nieuwsbrief staat onderaan de site.

Indien je geen gebruik maakt van jouw recht om te stemmen beschouwen wij dit als een instemming met de overbruggings-cao.

Doe je ook mee?
In de cao-commissie LEO zijn we ook nog op zoek naar versterking. Lijkt jou het leuk om mee te gaan denken over jouw beroep, werkplek en dus ook de cao en daarover met elkaar van gedachten te wisselen dan roep ik je op om mij een mail te sturen zodat wij je er meer over kunnen vertellen.

Peter de Jong
Bestuurder CNV Vakmensen
E. p.dejong@cnvvakmensen.nl

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid