Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao KCB: Sinterklaasavond-onderhandelingsresultaat

Woensdag 5 december aan het begin van de avond, wanneer iedereen zit te wachten op Sinterklaas, is er bij het KCB een onderhandelingsresultaat bereikt. Vier-en-een-kwart procent loon erbij in anderhalf jaar. Hieronder een korte impressie.

De Sinterklaas-ronde
Er was een extra ronde ingelast omdat de derde rond nog geen uitkomst bood. Sinterklaasmiddag. Dat had niet onze voorkeur, maar de wens was aanwezig was om tot een resultaat te komen. En dat is uiteindelijk gelukt. Het bleef spannend tot ca. half zeven in de vroege avond, maar dat gaf kennelijk de juiste druk aan beide kanten van de tafel.

Een onderhandelingsresultaat
Een onderhandelingsresultaat is het geworden. Opnieuw zijn onderwerpen afgepeld en tot vervelends toe doorgezaagd en een aantal zijn op de lange baan geschoven. Niet tot grote tevredenheid van onze kant, vandaar dat wij niet een principeakkoord hebben bereikt, maar een onderhandelingsresultaat.

Een korte impressie
Omdat het al sinterklaasavond was geworden hebben we als onderhandelingsdelegaties van CNV Vakmensen en van het KCB besloten om het onderhandelingsresultaat deze week verder uit te gaan werken. Dan komen we ook met het gehele resultaat op de proppen. Tot dan moeten jullie het doen met de volgende korte opsomming:

Lunchvergoeding: hier zijn we gaan schuiven in de kilometers. De afstand om doordeweeks in aanmerking te komen voor een lunchvergoeding wordt 10 kilometer van je eigen rayonkantoor i.p.v. 5. Bij het werken in het weekend blijft declarabel. De vergoeding blijft op het niveau van de de rijksoverheidsnorm.

Sport blijft een persoonlijke verantwoordelijkheid vindt het KCB. Wel wil zij er in de planning zo veel mogelijk rekening mee gehouden. Maar aangezien dit ook een planningsdingetje is wordt dit daarbij gevoegd.

Planning: Hierover hebben we afgesproken om dit na de cao-onderhandelingen verder uit te werken en de OR hier een rol in te geven. We spreken een strakke planning af om deze dossiers goed te bespreken en tot een goed cao-voorstel te komen. Hier komen we later op terug.

Weekendwerk en reistijd wordt nu deels in de cao geregeld en aangepast. Dit wordt in een later bericht uitvoerig toegelicht.

Consignatie: wordt een vast bedrag van €50,- per dag. Daar hoort de telefonische afhandeling dan ook onder. Medewerkers van ICT worden eens per 5 weken een hele week (=7 dagen) achtereen geconsigneerd. Daarom is voor hen een vast bedrag van €350,- afgesproken. Het blijft zo dat als je vanuit de consignatie toch moet werken, je het loon voor die dag ontvangt. 

Persoonlijke ontwikkeling: wordt niet apart 5% voor gereserveerd, maar kan wel worden gecombineerd met loopbaanondersteuning door James Loopbaan. Als naar aanleiding daarvan een ontwikkelbehoefte wordt gedefinieerd, kan gebruik gemaakt worden van het budget dat al binnen het KCB wordt gehanteerd. 

Ouderschapsregeling/Geboorteverlof: Het KCB zal in dit kader 5 dagen met behoud van inkomen vrijgeven.

Seniorenregeling (80-92,5-100-regeling): wij wachten de creativiteit van de werkgroep Duurzame Inzetbaarheid af en dan gaan wij er weer aan werken. De bestaande seniorenregeling blijft nog gewoon bestaan.

Loon: in een looptijd van 18 maanden (1,5 jaar) worden de lonen met 4,25% verhoogd. Dit gebeurd in twee stappen. 2,75% per 1 januari 2019 en 1,5% per 1 januari 2020. De cao stopt dan op 1 juli 2020. De dertiende maand hebben we verder geen afspraken meer over gemaakt.

Raadpleging van de cao
De onderhandelingsdelegatie en de CNV-Ambassadeurs hebben nauw samengewerkt om tot een nieuwe cao te komen. Ook de KCB-werknemers, jullie dus, hebben flink input geleverd. Allen dank daarvoor. Als de tekst van het onderhandelingsakkoord helemaal klaar is zal dat worden gecommuniceerd met de werknemers. Ook gaan we met de CNV-Ambassadeurs een vorm zoeken om te kunnen stemmen over dit onderhandelingsresultaat.

Wil je al eerder reageren dan kan dat natuurlijk ook nu weer. Mail jouw reactie naar de CNV-Ambassadeurs. Nog steeds geen lid van CNV Vakmensen? Alleen de stem van het vakbondslid is doorslaggevend.

Jaap Bosma bestuurder CNV Vakmensen.
Mede namens
de onderhandelingsdelegatie: Ellen Knook en Roelof Zijnge
en de CNV Ambassadeurs: Hay Peters (Geldermalsen), Esther Boelhouder en Ellen Knook (Aalsmeer), Pancho van Dijk (Naaldwijk), Jeroen van den Nouland (Barendrecht) en Jac Kardolus (Zoetermeer)

 

Twitter: @JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid