Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Hoveniersbedrijf (cao Hoveniers) - Nieuws

Akkoord over cao Hoveniers

Werkgevers in het Hoveniersbedrijf (VHG) en CNV Vakmensen hebben een principeakkoord bereikt over de cao voor de Hoveniers. Er zijn goede afspraken gemaakt over beloning, scholing en duurzame inzetbaarheid. Het woord is nu aan de leden of dit akkoord ook definitief een cao wordt.

Na zes onderhandelingsronden is op dinsdag 22 mei een principeakkoord gesloten tussen VHG en CNV Vakmensen over een nieuwe cao Hoveniers. De onderhandelingen zijn constructief en prettig verlopen, waarbij op sommige punten wel stevige gesprekken hebben plaatsgevonden. Het totale principeakkoord tref je bijgaand aan. Belangrijkste punten uit het principeakkoord zijn:
 • een loonsverhoging van 5,6% over een periode van 2 jaar;
 • in het kader van duurzame inzetbaarheid een verlenging van de seniorenregeling naar 8 jaar, waarbij 80% gewerkt kan worden tegen 90% van het loon;
 • Vrijstelling van overwerk en consignatie bij deelneming aan de seniorenregeling;
 • Scholing van medewerkers wordt nog aantrekkelijker gemaakt, zowel voor werkgever als werknemer;
 • Verbetering van de reiskostenregeling;
 • Verhoging van de consignatievergoeding van € 5,00 naar € 7,50 per etmaal;
 • 40-jarig dienstjubileum wordt toegevoegd, waarbij een bruto maandsalaris netto wordt uitbetaald;
 • Het afsluiten van een aanvullende ziektekostenverzekering met fysiotherapie wordt gestimuleerd, door bij het afsluiten een vergoeding te geven van € 10,00 bruto per maand;
 • Kraamverlof wordt aangepast aan de wettelijke regeling en groeit mee met toekomstige verhogingen van het aantal dagen.
Het totale akkoord tref je in de bijlage.

Wat vindt CNV ervan?
CNV Vakmensen is tevreden met dit cao-resultaat waarin na jaar van beperkte loonsverhogingen, goede financiële afspraken zijn gemaakt over loon, reiskostenvergoeding, consignatie en ziektekosten. Daarnaast zijn we blij met de verlenging van de seniorenregeling die het voor vele collega’s mogelijk maakt om gezond het pensioen te halen. Ten slotte zijn we tevreden dat scholing verder wordt gestimuleerd, want door scholing ben je minder afhankelijk van je huidige werkgever en kun je zelf keuzes maken als het bij je werkgever anders loopt dan je zou willen. Minpuntje is wel dat het niet is gelukt om in het kader van het Jaarurenmodel (JUM) de meeruren die je kunt bijschrijven op je verlofkaart te verhogen van 74 naar 111 uur. Werkgevers willen rust en stabiliteit op dit vlak. Ze willen geen wijziging terwijl de JUM-regeling bij bedrijven net goed begint te werken. In de onderhandelingen hebben we uiteindelijk dit punt moeten laten vallen

Wat vind jij?
Uiteindelijk is het niet aan de onderhandelaar, maar aan de leden van het CNV om te beslissen of dit principeakkoord ook definitief een cao wordt. Natuurlijk is dit akkoord zorgvuldig tot stand gekomen, zijn de 2 kaderleden Giel van Leeuwen en Peter van der Beek bij de onderhandelingen aanwezig geweest en hebben we een aantal keer met de kadergroep gesproken over de stand van zaken, maar de leden beslissen. Wij denken dat hiermee een goed akkoord is bereikt en adviseren je in te stemmen met dit principeakkoord. Je kunt digitaal je stem uitbrengen tot en met 10 juni 2018.

Stem hier voor het principeakkoord! 

Ontvang je deze nieuwsbrief per post, dan kun je ook digitaal via onze website stemmen. Ga hiervoor naar www.cnvvakmensen.nl/caos/land-en-tuinbouw/cao-hoveniersbedrijf. Hierin staat de link naar de stemming. Mocht het niet mogelijk zijn via de link te stemmen, stuur dan het bijgaand stemformulier ingevuld naar het bestuurssecretariaat, via het op het formulier genoemde post- of mailadres.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990, e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl of Twitter: @JeroenWarnaar of #CNVHoveniers).

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid