Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Groothandel in bloembollen - Nieuws

Campagne #kenniskracht in Bloembollengroothandel van start

Doel van de campagne #kenniskracht is de kennis binnen de BloemBollenGrootHandel te borgen, de inzetbaarheid van vaste en flexibele medewerkers te vergroten, de oudere te ontlasten en de instroom van jonge medewerkers te vergroten. #kenniskracht is een initiatief van Anthos, FNV en CNV Vakmensen.

Feiten en cijfers

Bedrijven in de bloembollengroothandel ervaren over het algemeen nu nog geen knelpunten als het gaat om personeel. Toch kan het verstandig zijn nu al na te denken over wat te doen als bepaalde (groepen) medewerkers vertrekken. Zeker als de volgende feiten en cijfers eens goed bekijkt:

  • Een gemiddeld bedrijf in de bloembollengroothandel heeft zo’n 5 tot 25 vaste mensen in dienst. Daarvan is 60% ouder dan 40 jaar. Ongeveer de helft van deze groep 40-plussers is ouder dan 50.
  • Het aantal vaste medewerkers is in de meeste bedrijven de laatste jaren sterk teruggebracht. Het aantal flexmedewerkers is verdubbeld en er worden nauwelijks jonge mensen aangenomen.
  • Flexkrachten in de bloembollengroothandel zijn vaak goede terugkerende bekenden, met kennis van het bedrijf en het werk. Veel van hen komen uit Oost-Europa. Wat gebeurt er als zij zich blijvend in Nederland vestigen? Of als de economische situatie in Oost-Europa verbetert?

Vijf bedrijven doen mee aan de campagne

Deze week ontvangen alle bedrijven in de bloembollengroothandel een brief waarin zij worden uitgenodigd om onder begeleiding van twee ervaren adviseurs met dit vraagstuk aan de slag te gaan. Uiteindelijk worden er vijf bedrijven geselecteerd. De kennis die deze bedrijven opdoen, wordt gedeeld met de sector, zodat ook de andere bedrijven in de sector nieuwe handvatten krijgen om met deze problematiek aan de slag te gaan.

Als jij als werknemer dit ook belangrijk vindt praat er dan over met jouw collega’s en je werkgever en stuur een mailtje naar Jaap Bosma.

Aanpak

De bedrijven gaan op zoek naar de juiste route voor hun bedrijf. Die begint met het in kaart brengen van de huidige situatie. Daarna worden, in overleg, de volgende stappen voor het bedrijf en de medewerkers bepaald. Dat kan de inzet van vitaliteitsscans zijn, de invoering van een seniorenregeling, scholing en/of het opstellen van een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie.

Financiering

De kosten van deze activiteiten worden gefinancierd uit het fonds Colland Arbeidsmarkt. Voor de bedrijven zelf zijn er dus geen kosten aan verbonden. Kijk voor uitgebreidere info op de de site van Colland Arbeidsmarkt.

Aanmelden en meer informatie

Bedrijven die geïnteresseerd zijn, kunnen mailen naar Elly Fokke of Bianca Sanches of bellen via Actor 088 – 329 20 30. Ben jij werknemer? Praat er over met je collega's en wijs je werkgever er ook op. Wil jij of je collega op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan bij Jaap Bosma aan voor de nieuwsbrief. Zodra er meer bekend is ontvang je de informatie rechtstreeks in je mail.

Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw

Volg ons op twitter: @JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid