Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Groenvoederdrogerijen - Nieuws

Stem over de reparatie WW en WGA

Op dit moment wordt onderhandeld over een nieuwe Cao voor de Groenvoederdrogerijen. Er is nog een ander belangrijk punt waar apart over moet worden besloten door de leden. Dit gaat over de veranderingen in de WW (werkloosheid) en de WGA (arbeidsongeschiktheid).

Waar ging het ook alweer over?

Jullie kunnen je misschien nog wel herinneren dat het kabinet de opbouw en duur van de WW- en WGA- uitkering heeft verkort. Dit heeft grote financiële gevolgen voor de mensen, die op deze uitkeringen zijn aangewezen. Daarom hebben cao-partijen besloten de uitkeringen te repareren. De werknemers betalen de reparatie. Deze wordt door de werkgever ingehouden op het brutoloon. In deze brief kun je meer lezen over de reparatie. CNV Vakmensen roept je op jouw stem uit te brengen.

In de bijlagen tref je meer informatie aan over de reparatie van de WW en WGA. Ook tref je een bijlage aan van veelstelde vragen (FAQ). Op onze website laten wij ook in een filmpje zien wat deze reparatie inhoudt.

De uitkeringsduur bij werkloosheid is weer terug op niveau. Dankzij aanhoudende inzet van het CNV (en andere vakbonden) kan een werkloze werknemer weer maximaal 38 maanden aanspraak maken op een WW-uitkering of WGA-uitkering - als hij voor dat recht lang genoeg heeft gewerkt. Het kabinet had de uitkeringsduur beperkt tot maximaal 2 jaar.
De afspraken om de uitkeringsduur te herstellen zijn gemaakt in het zogenoemde Sociaal Akkoord, in april 2013. Omdat sociale zekerheid ooit begon bij de vakbeweging wilden de vakbonden niet akkoord gaan met een inperking van de WW- of WGA-duur. Kabinet en vakbonden zijn overeen gekomen dat de oorspronkelijke lengte van de WW-uitkeringsperiode weer mogelijk wordt. De pot van waaruit die uitkering wordt betaald heet Private Aanvulling WW en WGA (PAWW) en deze wordt beheerd door een onafhankelijke instantie, de Stichting Private Aanvulling WW en WGA (SPAWW). Het benodigde geld komt van werknemers die premie betalen voor de PAWW.

Breng je stem uit

Om te stemmen heb je de volgende inlogcode nodig: GVO-22504500. Om meteen digitaal te stemmen, klik hier. Stemmen kan tot en met dinsdag 17 juli 2018.

Rechtvaardig

Volgens CNV Vakmensen is de reparatie belangrijk omdat het recht doet aan opgebouwde rechten. Maar, zoals hierboven aangegeven, die reparatie kan alleen als de werknemers er geld voor reserveren. Want een aantal jaren is geen WW-premie ingehouden. De afspraken over reparatie - gemaakt door vakbonden en werkgevers - worden vastgelegd in een aparte cao, die vijf jaar geldt. Die cao is/wordt vastgesteld door de leden. Zodra dit is gebeurd wordt hij bij de stichting aangemeld voor deelname aan de PAWW via een zogenoemde verzamelcao. De belangrijkste feiten over de SPAWW tref je in de bijlagen aan. 

Heino Smedes
bestuurder CNV Vakmensen
E h.smeets@cnvvakmensen.nl
M 06 51602057

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid