Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Groenvoederdrogerijen - Nieuws

Scholingsplan voor groenvoerdrogerijen

De werknemers in de groenvoederdrogerijen kunnen aan de slag. Niet alleen in de drogerij, maar ook met de studie. "We hebben in de afgelopen jaren via de cao een flinke scholingspot opgebouwd", zegt onderhandelaar Marieke de Vries van CNV Vakmensen. "Daarom starten we nu met het project 'Professionalisering medewerkers', waarbij de mensen heel veel mogelijkheden krijgen voor scholing en cursussen."

De groenvoederdrogerijen (of grasdrogerijen) vormen een kleine sector in de land- en tuinbouw. Bij de zes drogerijen werken in totaal zo'n 120 mensen. De Vries: "Vooral in de rustige winterperiode hebben de werknemers meer tijd om iets aan scholing te doen. Met de werkgevers hebben we afgesproken dat ze daar de ruimte voor krijgen. Dit geldt óók voor seizoenswerkers, die in die periode bij een andere werkgever werken of in de WW zitten."

Vergoeding
Volgens de CNV-bestuurder is elke scholing mogelijk die gericht is op werken en plezier in het werk. "Werknemers kunnen ook grotere cursussen volgen, met een vergoeding tot maximaal 2.500 euro." Volgens de Vries zijn er inmiddels al aanmeldingen binnen van werknemers die eerder via de vakbond een loopbaantraject hebben gevolgd en nu graag scholing willen volgen. "Ze willen bijvoorbeeld een opfriscursus voor vrachtwagenchauffeur gaan doen, zodat ze in de wintermaanden op de bietenwagen kunnen rijden. Er is ook iemand die als zzp'er aan de slag wil met een eigen internetbedrijfje."

Mooi voorbeeld
De Vries is enthousiast over het scholingsplan. "Iedereen wint hierbij. Werknemers krijgen de kans om zich te scholen, dat is goed voor het werkplezier. Kortom, een mooi voorbeeld van een goede samenwerking met de cao-partijen. We hopen dat we daar binnenkort een vervolg aan kunnen geven, als de cao-onderhandelingen beginnen."

De meeste groenvoederdrogerijen zijn gevestigd in het noorden van het land: Ruinerwold, Oldambt, Oosterwolde, Opeinde, Kortgene (Zeeland) en Abbekerk (Noord-Holland).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid