Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Glastuinbouw - Nieuws

Vernieuwing of gewoon besparing in de Glastuinbouw

Werkgevers hebben op 5 sept. hun “vernieuwing” van de cao verduidelijkt. Het lijkt op een ordinaire kostenbesparing en voorstellen gericht op uitzendkrachten en bijna niet op vast personeel. Toeslagen verlagen en slechts 1,5% per jaar loon erbij. De cao-commissie zal nog reageren maar wat vind JIJ?

Geen voorbereiding mogelijk

De vakantie is weer voorbij. De onderhandelingen kunnen weer beginnen. Met frisse moed begonnen aan de voorbereiding. Maar helaas waren de voorstellen niet van te voren naar de vakbonden gestuurd. Pas een dag voor de onderhandelingen toegestuurd gekregen. geen voorbereiding kunnen doen daardoor en jullie niet eerder er van op de hoogte kunnen stellen. Jammer.

Vernieuwing is besparing

De 5e september hebben we dan ook de uitleg aangehoord en de voorstellen nog eens goed bekeken en helaas komen we tot de conclusie dat er weinig vernieuwing in de voorstellen zit. Het lijkt er op dat alleen naar de kosten van de werkgevers wordt gekeken en niet naar die van de werknemers. Kostenverlaging door aanpassen (verlagen) van de toeslagen, een andere insteek van het jaarurenmodel en de loonsverhoging die wat ons betreft behoorlijk achterblijft op de markt om ons heen. Met andere woorden, geen rekening gehouden met de portemonnee van de werknemer. Het is natuurlijk zo dat de werkgevers moeten concurreren met opkomende markten, maar concurreren op arbeidsvoorwaarden van landen in Afrika, Zuid-Amerika en het verre Oosten is onmogelijk en moeten we ook beslist niet willen!

Voorstellen van werkgevers

De hoofdlijn van de vernieuwende werkgeversvoorstellen staat hieronder te lezen. Als jij daarop een oordeel hebt en je mening er over wilt spuien, spring dan achter de computer en mail ons jouw mening.

 • Jaarurenmodel: het reguliere rooster vervalt. Er is straks nog slechts een model;
 • De bedrijfstijd is van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 en 19.00 uur met de mogelijkheid een uur te verschuiven;
 • De 8 weken 50 uur werken (met een max. van 9 uur per dag en 5 uur in ‘t weekend) vervalt. De maximale arbeidsduur per week wordt 48 uur;
 • De feestdagentoeslag wordt 150% (dat was al zo).Dit wordt verduidelijkt in de cao-tekst.;
 • Er moet de mogelijkheid komen om de (over)uren en de toeslagen per week (of per maand) af te rekenen. Hiermee wordt volgens werkgevers tegemoet gekomen aan de behoefte van werknemers en de regeling beter toepasbaar voor tijdelijke medewerkers. Dit gaat wel tegen ander toeslagpercentages:
  • Tot 38 uur per week 20% toeslag (incl. vakantiegeld/dagen)
  • 39 tot en met 48 uur per week een toeslag van 25% (bij weekafrekening) of 30% bij andere termijn afrekening (incl. vakantiegeld/dagen)
  • 49 uur en meer een toeslag van 50% (incl. vakantiegeld/dagen)
  • minderuren zijn voor rekening van de werkgever;
 • nieuw wordt toegevoegd een weekendhulp met bijbehorende toeslagen voor werken op zaterdag en zondag(respectievelijk 20% en 50%);
 • De toeslag voor de zaterdag vervalt als het aan de werkgevers ligt.
 • De toeslagen voor de vroege en late uurtjes wordt aangepast. De 35%-toeslag wordt verlaagd naar 30%.
 • Er is veel ‘gedoe’ rondom de uitleg van de functies medewerker glastuinbouw I en medewerker glastuinbouw II. Dit moet volgens werkgevers verbeterd worden. Meer gericht op taakroulatie. Daar gaan bonden met werkgevers onderzoek naar doen. Het mag niet stiekem een verlaging van de functie gaan inhouden hebben wij aangegeven. Het venijn zit hierbij altijd in de staart.
 • Loonschaal B moet worden aangepast. De onderlinge stappen komen niet goed uit. Dat klopt (B4 is bijna geen stap). Wat ons betreft een verbetering van die loonschaal.
 • Tenslotte de loonsverhoging: in een looptijd van twee jaar slechts een matige 1,5% per jaar. En dat niet met terugwerkende kracht, maar als de cao tot stand gekomen is dan ook pas de loonsverhoging. Wat moet ik hier nog op zeggen?

Een mager bod

Al met al een mager bod en niet echt gericht op de vaste medewerkers….die worden bijna vergeten. Ideeën over duurzame inzetbaarheid, aantrekkelijkheid van de sector en versterken van het eigen personeel zit niet echt in de voorstellen. Daar zit’m totaal geen creativiteit en vernieuwing. Als met al een mager openingsbod. Ook is er met geen enkel woord gerept over de naleving van de cao en het tegengaan van oneerlijke concurrentie in de sector zelf. CNV Vakmensen vindt dat een trieste ontwikkeling.

Als jij ook van meng bent dat dit niet de juiste voorstellen zijn en wat er moet veranderen, klim dan in ‘de pen’ en schrijf jou reactie in een digitale brief en stuur die naar ons toe. Wij nemen die mee in de bespreking met de cao-commissie.

Als je er zelf ook bij wilt zijn om jou mening en input te geven, meld je aan. Wil je liever met je collega’s op het bedrijf of bij jou in de buurt er over praten, meld het ons. Wij nemen contact met je op om dat te regelen.

Leden en niet-leden zijn hierbij van harte welkom. Het is wel de bedoeling dat er dan minimaal 5 tot 10 collega’s aanwezig zijn.

 

Jaap Bosma (tel: 06-51602030, e-mail: j.bosma@cnvvakmensen.nl of Twitter @jaapbosma) en Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990, e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl of Twitter @JeroenWarnaar). Wij worden tijdens de cao-onderhandelingen ondersteund door kaderlid Rick van Rijn. Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid