Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Glastuinbouw - Nieuws

Medezeggenschap in de Glastuinbouw

Bij het afspreken van de cao glastuinbouw zijn er diverse afspraken gemaakt die verder uitgewerkt moesten worden. Zo zijn er onderzoeken gestart naar meer autonomie over tijd en is er een project gestart om bij bedrijven ondernemingsraden op te zetten.

Medezeggenschap

In de sector zijn veel bedrijven met een groot aantal werknemers. In de basis is het zo dat grote bedrijven met meer dan 50 werknemers een ondernemingsraad zouden moeten hebben. In de glastuinbouw is dit niet altijd het geval. Omdat medezeggenschap voor zowel werkgever als werknemer kansen biedt, is er een project gestart om medezeggenschap te bevorderen. Bij enkele bedrijven gaan we ondersteuning bieden bij het opzetten van medezeggenschap. Hierbij kun je o.a. denken aan informatie geven en begeleiding. Is er binnen het bedrijf waar je werkt geen vorm van medezeggenschap en zou je dit wel graag willen, neem dan contact met mij op. Dan kunnen we kijken of we dat bedrijf mee kunnen nemen in project of wat ik voor je kan betekenen.

Misschien wil je zelf wel or-lid worden. Medezeggenschap geeft jou de kans om samen met collegae namens alle werknemer mee te praten over het beleid bij jou in het bedrijf. Dit beleid kan over verschillende onderwerpen gaan, zoals bijvoorbeeld het rooster en veiligheid. Hierbij kan je altijd op ondersteuning rekenen vanuit
CNV Vakmensen. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie. De contactgegevens staan in deze nieuwsbrief.

Meer autonomie over tijd

Tijdens de cao is afgesproken om te kijken naar meer zeggenschap over eigen wensen rondom arbeidstijd. Tijdens je hele werkzame periode kan de tijd die je aan werk wil besteden wisselen. Dit kan o.a. komen door je levensfase, je leeftijd of gezondheid. In een werkgroep zijn we momenteel aan het uitzoeken hoe de werknemer hier meer zeggenschap in kan krijgen en of hiervoor voldoende middelen zijn in de sector en de cao glastuinbouw om hier een regeling over te maken.

Mobiliteitscentrum

Hopelijk gaat het erg goed in het bedrijf waar je werkzaam bent, maar misschien heb je te maken met (dreigend) ontslag. In de glastuinbouw is een eigen loket, waar je jezelf als werkzoekende kan inschrijven, het mobiliteitscentrum. Heb je te maken met (dreigend) ontslag neem dan contact met mij op en schrijf je ook in bij het mobiliteitscentrum. Je kan dan ondersteuning krijgen bij je zoektocht naar een nieuwe baan. Daarnaast geven werkgevers ook hun vacatures door aan het mobiliteitscentrum. Hierdoor kan er een koppeling gemaakt worden tussen vacatures en cv’s, waardoor werkzoekenden een baan kunnen vinden.

Loonsverhoging

De volgende loonsverhoging in de sector in op 1 juli 2013, jouw loon stijgt met 1 procent. De loonsstijging die daarop volgt zal op 1 januari 2014 zijn.

Contactgegevens

Heb je vragen over de cao, je werk, scholing of wil jij je aanmelden voor het project over medezeggenschap, neem dan contact met mij op, dat kan via de e-mail t.westerink@cnvvakmensen.nl of telefonisch via 023 56 84 670.

CNV Vakmensen
T. Westerink
bestuurder

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid