Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Glastuinbouw - Nieuws

De WW wordt weer gerepareerd, ook in Glastuinbouw

De regering beperkt de uitkeringsduur van de WW tot maximaal 2 jaar. Dankzij aanhoudende inzet van het CNV (en andere bonden), kan een werknemer bij werkloosheid weer maximaal 38 maanden aanspraak maken op een WW- of WGA-uitkering - als hij voor dat recht lang genoeg heeft gewerkt.

In de vorige cao Glastuinbouw hebben de cao-partijen al afgesproken om de duur en de opbouw van de WW en de WGA te repareren door middel van een werknemerspremie. De regeling zou verder worden uitgewerkt door een overkoepelende paritaire werkgroep nog. Dat is inmiddels gebeurd. De regeling wordt vastgelegd in een aparte cao voor de PAWW in de Agrarische en Groene sectoren.

Stemmen tot maandagmiddag 11 december

CNV Vakmensen vraagt je of je hiermee in kunt stemmen via deze enquête. Om in te loggen graag deze inlogcode gebruiken: GTB-22503400. Je kunt stemmen tot uiterlijk maandag 11 december, 16.00 uur. Ik realiseer me dat het erg kort dag is, maar om op tijd te kunnen beginnen moet er snel worden gehandeld én gereageerd. Lukt het je niet om de enquête in te vullen, vraag dan iemand (een collega of bekende) je hierbij te helpen.

Afspraak in Sociaal Akkoord

De afspraken om de uitkeringsduur te herstellen zijn gemaakt in het zogenoemde Sociaal Akkoord, in april 2013. Omdat sociale zekerheid ooit begon bij de vakbeweging wilden de vakbonden niet akkoord gaan met een inperking van de WW- of WGA-duur.
Kabinet en vakbonden zijn overeen gekomen dat de oorspronkelijke lengte van de WW-uitkeringsperiode weer mogelijk wordt. De pot van waaruit die uitkering wordt betaald heet Private Aanvulling WW en WGA (PAWW) en deze wordt beheerd door een onafhankelijke instantie, de Stichting Private Aanvulling WW en WGA (SPAWW). Het benodigde geld komt van werknemers die premie betalen voor de PAWW.

Rechtvaardig

Volgens CNV Vakmensen is de reparatie belangrijk omdat het recht doet aan de eerder opgebouwde rechten. Maar, zoals hierboven aangegeven, die reparatie kan alleen als de werknemers er geld voor reserveren. Want een aantal jaren is geen WW-premie ingehouden. De afspraken over reparatie - gemaakt door vakbonden en werkgevers - worden vastgelegd in een aparte cao. binnen de glastuinbouw gebeuird dat zoals hierboven beschreven. Die cao is/wordt vastgesteld door de leden. Zodra dit is gebeurd wordt hij bij de stichting aangemeld voor deelname aan de PAWW.

Meer informatie

De nieuwsbrief/flyer over het derde WW-jaar en de uitleg over de PAWW vind je onder 'Downloads'.

Jaap Bosma
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 30
E: j.bosma@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid