Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Glastuinbouw - Nieuws

Cao Glastuinbouw: op naar de laatste ronde?

In de afgelopen periode is er gesproken met de werkgevers om stappen te maken richting een nieuwe cao-periode. In het laatste overleg is er op bepaalde punten vooruitgang geboekt, maar er blijven nog enkele pittige onderhandelingspunten open staan. Maandag 2 juni wordt hier verder over gesproken.

Besproken onderwerpen

In de laatste onderhandeling hebben we onder andere gesproken over levensfasebewust personeelsbeleid. Hoe blijf je als werknemer vitaal tijdens jouw loopbaan in de sector? In de sector zijn al verschillende regelingen die hierop inspelen, maar soms zijn deze nog onbekend. De bestaande mogelijkheden gaan we beter inzichtelijk maken. Daarnaast willen we komen tot een regeling die het voor oudere werknemers van 62+ mogelijk maakt om één dag minder te gaan werken, tegen 90% loondoorbetaling en 90 % pensioenopbouw. Om zo op deze manier meer tijd voor herstel en rust in te bouwen. Daarnaast spreken we over een loopbaancheck voor de werknemers in de sector. Om zo jou als werknemer meer inzicht te geven in je loopbaan, je wensen, ambities en mogelijkheden.

Deze regelingen zullen bekostigd worden met financiële middelen uit een fonds. Hiervoor is tijdens de vorige cao-onderhandeling 0,25% gereserveerd, maar dit blijkt onvoldoende te zijn. Om de kosten gelijkmatig te verdelen over de sector is nu het idee geopperd om weer terug te gaan naar 25 vakantiedagen op jaarbasis, in plaats van de huidige 26.

Volgende ronde

Tijdens de volgende ronde gaan we verder in op flexibiliteit, de loonvraag, piekarbeid en uitzendarbeid. Werkgevers zitten nog steeds qua loon op een minimaal loonbod, zonder heel specifiek een percentage te noemen. Er komt een spannende ronde aan waar nog al wat op tafel ligt. Hierna is geen ronde meer gepland, dus hopelijk gaan we met een positief resultaat uit elkaar. Maar om dit te bereiken zullen er nog de nodige stappen gemaakt moeten worden.

Jouw mening telt

Heb jij wensen of ideeën over de onderhandelingen of de afspraken die nu vastliggen, neem dan contact op met CNV Vakmensen. Vanwege mijn zwangerschap neemt mijn collega, Jaap Bosma, de onderhandelingen over. Neem gerust met jouw mening of ideeën contact met hem op via: 023-5684670 of mail naar j.bosma@cnvvakmensen.nl

Gab Borsboom, delegatielid CNV Land- en tuinbouw
Rick van Rijn, delegatielid CNV Land- en tuinbouw
Tamara Westerink, onderhandelaar CNV Land- en tuinbouw
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid