Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Dierhouderij - Nieuws

Cao Dierhouderij: tweede ronde

Op maandag 10 februari is de tweede onderhandelingsronde geweest over een nieuwe cao Dierhouderij. Tijdens deze gesprekken zijn we dieper op enkele thema's ingegaan en is er gereageerd op de voorstellen die op tafel liggen.

Tijdspad

In de vorige nieuwsbrief sprak ik over 27 januari als volgende onderhandelingsdatum. Deze datum is vanwege ziekte komen te vervallen. Vandaar dat we nu op 10 februari bij elkaar gekomen zijn. Het is niet gelukt om tijdens dit overleg samen te komen tot een nieuwe cao. Om deze reden is er een nieuwe overleg gepland op 25 februari.

Thema's

In het overleg van afgelopen maandag hebben we gesproken over diverse thema’s die betrekking hebben op de arbeidsvoorwaarden van werknemers in de dierhouderij. Op dit moment spelen er enkele discussies over thema’s die de arbeidsmarkt en sociale zekerheid raken. Deze liggen vooral op het gebied van de WW en flexibele arbeid. Over deze thema’s is nog onvoldoende duidelijkheid om hierover afspraken te maken. De intentie is om hierover de afspraak te maken dat we om tafel gaan zitten, zodra er over deze thema’s meer duidelijkheid is.

Voorstellen

Op enkele voorstellen zijn we dieper in gegaan tijdens het overleg, dit ging onder andere over de looptijd, loon en flexibiliteit. Werkgevers willen graag een tweejarige cao afsluiten en willen in deze twee jaar de lonen met 2% laten stijgen. Dit ligt nog ver van onze wensen over het loon. Een langere looptijd is voor ons wel bespreekbaar, maar hier moeten goede afspraken tegenover staan. Verder houden werkgevers vast aan de wens voor meer en goedkopere flexibiliteit. Wel zijn zij bereid leeftijdsdagen te blijven handhaven in tegenstelling tot eerdere voorstellen om deze te schrappen.

Vanuit CNV Vakmensen houden we vast aan onze voorstellen. Op het gebied van functioneringsgesprekken en arbeidsgeneeskundig onderzoek wil de werkgever meegaan in onze voorstellen. Andere punten blijven nog op tafel liggen, hier hopen we op 25 februari verder over in gesprek te gaan. De werkgevers hebben de wens uitgesproken om per 1 april een nieuwe cao te hebben. Onze wens is ook om snel tot een nieuwe cao te komen, zeker omdat de oude cao al afgelopen is, maar wel onder voorbehoud dat we goede afspraken voor u kunnen maken. Over de afloop en inhoud van de onderhandeling op 25 februari zal ik u informeren.

Opmerkingen

Wil jij doorpraten of meepraten over de voorstellen, neem dan contact met mij op via: 023-5684670 of geef je mening via de mail: t.westerink@cnvvakmensen.nl. Voor vragen over je werk kan je ook deze contactgegevens gebruiken.

Tamara Westerink, bestuurder
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid