Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bos en natuur - Nieuws

Onderhandelingsresultaat raamcao Bos en Natuur

Na enkele keren onderhandelen waarbij de standpunten van werkgevers en werknemers sterk met elkaar verschilden, is er uiteindelijk een onderhandelingsresultaat Bos en Natuur uit gekomen. Deze tref je bijgaand aan.

De inkomsten van de organisaties staan onder druk. Daarom is er gekozen voor een langere looptijd van 3 jaar. In deze 3 jaar zullen we ons gaan verdiepen in de vraagstukken waar de sector voor staat. Enkele van de vraagstukken zijn: vergrijzing, duurzame inzetbaarheid, aantrekken van nieuw personeel en ontwikkeling van de werknemers in de sector. Op donderdag 7 maart zijn de laatste puntjes van de cao onderhandelingen afgerond. Dit heeft geleid tot de bijgevoegde afspraken. Voor een groot deel spreken de afspraken voor zich. Een aantal zullen we hier toelichten. 

Stemmen
De onderhandelingen zijn nu afgelopen. Graag willen wij jullie mening weten. Besef als je stemt dat wij het onderhandelings-resultaat met praten niet meer verbeteren. Dit onderhandelingsresultaat is naar onze mening het beste wat we eruit konden halen. Het onderhandelingsteam is benieuwd naar jullie mening. Digitaal stemmen kan hier, tot uiterlijk 22 maart 2019, 16.00 uur. Krijg je de nieuwsbrief per post dan kun je op internet stemmen met dit webadres: https://q.crowdtech.com/w9DxNRgYMkyDD06M841R2g

Inkomen
Tijdens de looptijd van de cao vinden verschillende loonsverhogingen plaats, deze verdeling is gekozen om de draagkracht van de organisaties te vergroten. Totale structurele verhoging binnen de looptijd bedraagt 5,9%. 

Duurzame inzetbaarheid
Gelet op de uitdagingen waar onze sector voor staat, is het belangrijk dat werknemers vitaal en bekwaam hun werk kunnen doen. Daarom vinden wij het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt op ontwikkeling, gezondheid en arbeidsomstandigheden van bestaande en nieuwe werknemers. Omdat de Colland B-premie te weinig is om dit te realiseren, hebben we 0,1% van de loonruimte gebruikt om dit te bevorderen. Tot op heden worden er onder andere de volgende zaken mee gefinancierd: scholingsfonds, coachingsregeling, activiteiten van de arbo-commissie (zie website VBNE, arbo-producten).  

Natuurmonumenten - uitloopperspectief
Op verzoek van Natuurmonumenten en na raadpleging van onze leden hebben we een afspraak gemaakt. De uitloopschalen worden na 1 maart 2019 niet meer verhoogd totdat het schaalsalaris de uitloopschaal heeft bereikt. In feite wordt het totaal salaris gedurende deze periode bevroren.
We hebben vanuit onze kant allerlei varianten voorgesteld om de inloop geleidelijk te laten verlopen. Helaas is dat niet gelukt omdat we anders geen cao konden afspreken voor de hele sector. 

Verschoven uren, werken op andere tijden (hele sector)
Werkte je voor 1 maart 2019 al in een afwijkend rooster en ontving je daarvoor een toeslag dan blijft dit gehandhaafd mits je natuurlijk in dat rooster blijft werken. Na 1 maart 2019 wordt voor iedereen het vaste rooster vastgelegd. Solliciteer je nu naar een functie waar jouw werk ’s avonds of in het weekend plaatsvindt dan ontvang je geen toeslag. Ben je al dienst en vraag je om andere werktijden/dagen dan ontvang je geen toeslag. Vraagt jouw werkgever jou om op ’s avonds of in het weekend te werken dan heb je wel recht op de bestaande cao toeslagen.

Jacqueline Kraan, bestuurder CNV Vakmensen
E j.kraan@cnvvakmensen.nl / M 065160 2048
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid