Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bedrijfsverzorgingsdiensten - Nieuws

Modernisering cao AB? Ja! Maar wanneer loon erbij?

Vrijdag 31 januari hebben ongeveer 50 bedrijfsverzorgers stevig gediscussieerd over de modernisering van de cao AB-bedrijven. De reacties zijn divers wat het eerst moeten worden aangepakt en vooral ook hoe. CNV Vakmensen gelooft in de modernisering, maar wil op korte termijn eerst een loonsverhoging.

Grootse vakbondsbijeenkomst

Op vrijdag 31 januari hebben een vijftigtal bedrijfsverzorgers de moeite genomen naar Bunnik te komen voor een grootse vakbondsbijeenkomst voor bedrijfsverzorgers. Daar is stevig gediscussieerd over de modernisering van de cao, de moeilijkheden waar de bedrijven en hun werknemers doorheen gaan en welke oplossingsrichtingen CNV Vakmensen ziet.

CNV Vakmensen is en blijft van mening dat het MENSENwerk is binnen deze tak van sport en dat de MENS daarin centraal staat in en het kapitaal vormt van de AB-bedrijven. Daarom blijft CNV Vakmensen hameren op het verbeteren (en veranderen) van medewerkercompetenties, op meer verantwoordelijkheid op de werkvloer, op nieuwe vormen van flexibiliteit, op een andere marketingstrategie een andere marktbenadering, op ontzorgconcepten en daarmee vernieuwen van werkvormen en/of anders organiseren van werkprocessen.

Loonsverhoging en korte cao-periode

Wij zijn er van overtuigd dat het MENSENwerk moet worden geborgd in de cao, maar wij beseffen ons ook dat dit toch meer tijd kost dan dat wij hadden verwacht. Daarom vinden wij dat wij door moeten gaan met de modernisering, maar dat er tussentijds wel degelijk ruimte moet zijn voor een loonsverhoging. Die laat eigenlijk al te lang op zich wachten. Wij zullen dat dan ook gaan voorstellen in het eerstvolgende overleg op vrijdag 14 februari.

Kortom, doorgaan met de modernisering van de cao, maar tussentijds een verantwoorde loonsverhoging voor de medewerkers. MENSENwerk moet tenslotte ook beloond worden en niet alleen met een schouderklopje maar ook met munten om het dagelijks brood van te kunnen kopen.

Modernisering volgens CNV Vakmensen

 • Door een goede werkingssfeer moet de CAO aantrekkelijk en herkenbaar zijn voor alle AB-werknemers.
 • Vernieuwen FunctieWaardering: herwaardering en focussen op een meer algemene benaming van de referentiefuncties betekent een betere uitwisselbaarheid in de verschillende functies en werkzaamheden.
 • Er moet natuurlijk een goede beloning zijn voor de werknemers.
 • Flexibiliteit bepaalt in grote mate het wel of niet hebben van leegloopuren en dus de concurrentiekracht van het bedrijf. In die zin is het goed om een bandbreedte af te spreken binnen het ‘jaarurenmodel’.
 • Duurzaam werken is een beleid waarin iedereen, binnen zijn of haar kunnen en mogelijkheden een verantwoorde bijdrage levert aan de onderneming. Seniorenregeling, arbo en demotie moeten normaal bespreekbaar worden, maar ook de onwenselijkheid van gebroken diensten en onzinnige reisuren.

Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw
@JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid