Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bedrijfsverzorgingsdiensten - Nieuws

CNV zegt JA tegen eindbod cao Bedrijfsverzorging

In 5 ledenraadplegingen hebben de CNV-leden met nipte meerderheid JA gezegd tegen het werkgeverseindbod. Ja, onder voorwaarden en met de rug tegen de muur. Bepaalde groepen werknemers worden onevenredig getroffen, maar geen cao is geen optie en bereidheid tot actie is er nauwelijks.

Ja mits

Natuurlijk hebben de leden hebben erg veel moeite met het verdwijnen van de toeslagen. Natuurlijk is er ook chagrijn over de mogelijkheid om verschillende cao’s toe te passen. Want daarmee worden groepen werknemers ten opzichte van elkaar verschillend behandeld sommigen onevenredig getroffen door dit eindbod. Dat ligt zwaar op de maag en toch hebben de leden voor het eindbod gekozen.

De cao-commissie heeft op 30 april alle stemmen en reactie van de leden van CNV Vakmensen op een rijtje gezet en geoordeeld dat de leden met een nipt verschil voor het eindbod hebben gekozen en dat er geen draagvlak voor actie is. Dus met de rug tegen de muur en omdat wij nog steeds van mening zijn dat geen cao, geen optie is. Maar de cao, die op basis van dit eindbod wordt gemaakt, moet juridisch wel kloppen. Ook moet het ministerie SZW de cao Algemeen Verbindend Verklaren. Dus het is een Ja, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Anders geen handtekening.

Geen cao = grote onzekerheid

Geen cao is geen optie want juist dat levert grote onzekerheid op. Geen collectief contract, maar allemaal individuele overeenkomsten. Niet weten wanneer wetgeving jouw arbeidsvoorwaarden veranderd. Niet weten in hoeverre andere sectoren aan jouw werkgever gaat trekken. Niet weten wanneer een volgende loonsverhoging mogelijk is. Deze cao is voor enkelen niet leuk, maar levert wel duidelijkheid op.

CNV stemt onder voorwaarden in met cao BVD

CNV Vakmensen zal instemmen en de cao waarin het eindbod zoals door de WAB is gedaan is verwerkt, ondertekenen, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • dat verwijzingen naar andere arbeidsvoorwaardenpakketten (waaronder andere cao’s) juridisch moeten kloppen en houdbaar zijn,
  • dat de verschillen in behandeling tussen groepen medewerkers o.a. op basis van een andere toepassing van arbeidsvoorwaarden juridisch houdbaar zijn,
  • dat de juridische status van de bedrijven waar de medewerkers werkzaam zijn die onder deze cao vallen (zoals bijvoorbeeld een AB-Detacherings BV), aantoonbaar, toetsbaar en houdbaar niet onder de werkingssfeer van een andere sector kunnen vallen (bijvoorbeeld dat van het uitzendwezen),
  • dat het ministerie SZW een AVV-status toekent aan deze sector-cao.

Die boodschap is in een brief naar de werkgevers gestuurd en van deze pagina te downloaden

Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw

Volg ons op twitter: @JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid